Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Et politisk flertal i Tyskland har vedtaget en Asylpakke II, som gør det sværere at opfå asyl i vores sydlige naboland. Her er pakkens hovedpunkter:
Længere ventetid på at få familien samlet.
Familiesammenføring udsættes i to år. Den længere ventetid på familiesammenføring gælder heller ikke for de såkaldte »konventionsflygtninge«, som er personligt forfulgte i deres hjemlande - det kan fx være for politisk aktivisme, militærnægtelse eller homoseksualitet. Ventetiden gælder flygtninge med såkaldt »subsidiære« krav, hvor hjemsendelse vil medføre betydelig fare for dødsstraf, tortur eller anden umenneskelig behandling på grund af den generelle situation i hjemlandet.
EU-kvote til familiesammenføring fra lejre i nærområder
Undtaget fra den nye to-årsregel om familiesammenføring er også asylansøgere med familiemedlemmer i flygtningelejre i Libanon, Jordan og Tyrkiet, dvs primært syriske flygtninge. Her vil familien have forrang til at blive ført sammen i Tyskland, men det skal ske under en EU-kvoteordning, som endnu ikke er vedtaget.
Skrappere krav til sygdom som asylårsag
Kravene bliver skærpet betydeligt til de flygtninge, som kunne hjemsendes af andre årsager, men som hidtil har kunne få ophold i Tyskland på grund af sygdom. Fremover skal man være meget alvorligt syg for at få asyl af den årsag.
Nordafrikanere kan afvises næsten på stedet
Asylpakken vil ændre status for Marokko, Tunesien og Algeriet, så de fremover anses for sikre lande at hjemsende asylansøgere til. Det vil betyde, at flere af de meget omdiskuterede »nafrier« kan sendes hurtigere hjem end det er tilfældet i dag. Det kræver dog at Forbundsrådet tilslutter sig beslutningen om at ændre asyl-status for disse tre lande.
Særlige asylcentre til hurtig hjemsendelse
Asylansøgere fra de såkaldt sikre lande vil blive indkvarteret i modtagecentre med speciale i hurtig sagsbehandling. Politisk handler det i særlig grad om statsborgere fra nordafrika. men det vil kunne gælde alle asylansøgere fra sikre lande.
Husarrest i asylkommunen
Asylansøgere i disse særlige modtagecentre til hurtig hjemsendelse til sikre lande får ikke længere bevægelsesfrihed til at rejse i hele Tyskland. De skal holde sig inden for grænserne af det distrikt (bezirk), som deres asylcenter ligger i.
Asylpakke II har været flere måneder undervejs i svære forhandlinger, siden den borgerligt-socialdemokratiske koalitionen af CSU/CDU og SPD i november ellers meddelte, at nu var de enige. I mellemtiden har enkeltpunkter i planen været stærkt debatteret, især har socialdemokraterne slået sig i tøjret med familiesammenførings-stramningen.
CDU-leder Angela Merkel, CSU-leder Horst Seehofer og SPD-formand Sigmar Gabriel er nu enige om alle punkter i pakken, som stadig møder hård kritik fra humanitære organisationer.
Konsekvenserne af pakken for både Tyskland og nabolande står ikke klart. Tyskland regner med at hjemsende flere, og at færre vil søge asyl i landet. En mulighed er, at nogle af disse mennesker i stedet vil søge til Tysklands nabolande.
Sidste år ankom 1,1 millioner migranter og flygtninge til Tyskland.