Hundredtusindvis af canadiere har drukket giftigt vand i årevis: Kan ramme børn og gravide

En omfattende undersøgelse viser, at blyindholdet i Canadas drikkevand flere steder er alt for højt. Det kan især gå ud over børn under syv år og gravide.

Løbende postevand fra en hane i Flint i Michigan. Da det dæmrede for Obamas regering, hvor slemt det stod til med drikkevandet i Flint, udløste det straks en undtagelsestilstand og en regulær sundhedskrise for Obama. Nu har man flere steder i Canada fundet drikkevand, der er mere giftigt, end det nogensinde var i Flint. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix

18-årige Sarah Rana er blevet forgiftet hver dag i fire år. Sådan ser hun i hvert fald selv på det, efter at det er kommet frem, at blyniveauet i drikkevandet på hendes skole er så højt, at det har været giftigt for hende at drikke det.

Men ligesom alle andre elever drak hun af vandet uden at vide, at det var giftigt. Det skriver nyhedsbureauet AP, efter at en omfattende undersøgelse har dokumenteret, at hundredtusindvis af canadieres drikkevand har været alvorligt blyforgiftet i årevis.

Blyforgiftning kan medføre hjerneskader og indlæringsvanskeligheder hos børn. Hos voksne kan det blandt andet medføre leverskader. Det er især børn under syv år og gravide kvinder, der er i risikogruppen. Men i Canada har de ingen chance for at vide, hvordan det stod til med deres drikkevand, da Canada er et af de eneste lande i den vestlige verden, som ikke har standarder for drikkevandskvaliteten.

»Jeg fortjente at vide det,« siger Sarah Rana til AP, efter at hun har fundet ud af, at drikkevandet på hendes skole havde for højt blyindhold.

Hun måtte selv undersøge sagen online, før hun fandt ud af det. Selv om drikkevandet i Canada ofte testes flere steder i landet, er der således ikke én samlet styrelse eller procedure, som holder øje med landets drikkevandskvalitet.

Det betyder også, at det er op til Canadas byer selv at finde ud af, hvordan de vil håndtere kvalitetstjek af drikkevandet – og de prøver, der bliver taget af drikkevandet, bliver ofte ikke offentliggjort.

33 procent med for højt blyindhold

Det har taget over 120 journalister knap et år at foretage undersøgelsen, som fandt sted i 11 byer på tværs af Canada. Ud af omtrent 12.000 prøver, der blev taget af drikkevandet siden 2014, har gruppen af journalister dokumenteret, at 33 procent af dem har et for højt blyindhold.

Flere steder er drikkevandet endda væsentligt mere giftigt, end det nogensinde var i Flint i Michigan, der i 2014 trak overskrifter verden over, da det kom frem, at 8.000 børn under fem år var blevet »berørt« af at have drukket det giftige vand, skrev TV 2.

Da det dæmrede for USAs daværende præsident, Barack Obama, og hans regering, hvor galt det stod til i Flint, erklærede Obama straks undtagelsestilstand i byen. At niveauet af bly overhovedet kunne blive så højt i drikkevandet i den fattige, hovedsageligt afroamerikanske by, udgjorde med ét en sundhedsmæssig skandale for hans regering.

Nu har man altså flere steder i Canada fundet højere blymængder i drikkevandet.

»Jeg er overrasket,« siger vandeksperten Bruce Lanphear til AP om blyindholdet i det canadiske drikkevand:

»Det er ret højt, når man tænker på, hvor meget opmærksomhed Flint fik for at have så ekstreme problemer.«

Blyindholdet i det canadiske drikkevand er højt, fordi mange byer stadig får vand gennem gamle vandrør – som ifølge nyhedsbureauet AP altså er lavet af bly. I nogle byer er udskiftningen af vandrørene nu indledt, blandt andet i Montreal.

Men det er op til canadiske husejere selv at få skiftet deres vandrør, og det kan koste mellem 20.000 og 100.000 kroner, skriver AP.