Hundredtusinder på gaden i Yemen

Yemens mangeårige autoritære præsident, Ali Abdullah Saleh, er presset.

Modstandere af Yemens præsident er på gaden, men der er tilhængere også på opfordring af præsidenten selv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Khaled Abdullah
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere hundrede tusinde mennesker er på gaderne i større byer i Yemen, hvor de enten demonstrerer for eller imod landets mangeårige og autoritære præsident, Ali Abdullah Saleh.

De fleste er samlet i hovedstaden, Sanaa, og mødtes forskellige steder i byen efter fredagsbønnen. Modstandere af præsident Saleh samledes på en stor plads foran Sanaa Universitet, hvor oppositionen har holdt til, siden oprøret mod præsidenten begyndte den 21. februar.

Tilhængere af Ali Saleh er samlet på et torv ikke langt fra præsidentens bolig. I et forsøg på at hindre sammenstød mellem de to grupper har politi og militær oprettet en række kontrolposter rundt om i byen. Ali Saleh har svoret, at han vil "forsvare" sig selv med alle midler, men han har også lovet at træde tilbage sidst på året og gennemføre valg.

Tolerancens dag

Det er Saleh selv, der har indkaldt til demonstrationen for sit styre har kaldt fredagen for "tolerancens dag". Men præsidenten står i en yderst vanskelig situation. Dele af regeringshæren med en indflydelsesrig general i spidsen har meddelt, at de ikke længere støtter ham som præsident. I stedet er de oprørske hærenheder gået sammen med oppositionen og støtter kravet om Salehs afgang.

Saleh har været ved magten i tre årtier. Han er upopulær i brede dele af befolkningen, fordi han ikke har indfriet løfter om bedre sociale forhold. Flere end 50 demonstranter er blevet dræbt, siden opstanden mod Saleh begyndte i februar. /ritzau/AFP