Hundredtusinder går på gaden mod Trumps Jerusalem-beslutning

Protester prægede store dele af den arabiske og muslimske verden efter ugens store bøn fredag.

Irakiske tilhængere af den shiamuslimske prædikant Muqtada al-Sadr demonstrerede i Bagdad efter fredagsbønnen. Scanpix/Ahmad Al-rubaye Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra Jordan til Indonesien, fra Somalia til Pakistan. Og i København.

Mange tusinder muslimer strømmede fredag ud fra moskéer i store dele af verden og gik videre ud i gaderne for at udtrykke deres modstand mod den amerikanske præsident Donald Trumps anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad.

Demonstranterne viste blandt andet deres vrede ved at brænde amerikanske og israelske flag og trampe på billeder af Trump.

Den omstridte amerikanske beslutning har vakt kritik fra en lang række lande verden over, også fra EU og Rusland.

»Jerusalem er Palæstinas hovedstad, lød et af slagordene fra de omkring 20.000 demonstranter, der protesterede i Jordans hovedstad, Amman.«

Trumps skridt er et markant skift i den kurs, USA har fulgt i årtier. Den har vakt stor vrede blandt arabere og muslimer, der betragter det som et stærkt pro-israelsk indgreb i en af regionens længstvarende og mest eksplosive konflikter.

Jerusalem huser nogle af de helligste steder for både muslimer, jøder og kristne. Al-Aqsa moskéen, der er muslimernes tredjehelligste sted efter Mekka og Medina, ligger i byen.

»Vi vil ofre vores sjæl og blod for dig, al-Aqsa,« råbte egyptiske demonstranter, der var samlet uden for al-Azhar moskéen i Kairo efter fredagens bøn.

Derimod forsvandt de fleste af de tusindvis af muslimer, der bad fredagsbøn i den hellige moské i Jerusalem, stilfærdigt ud i byens gamle gader efter bønnen.

I sin prædiken sagde imamen til de omkring 27.000 troende, der var samlet i og omkring moskéen, at Jerusalem vil »forblive muslimsk og arabisk«.

I Teheran og andre iranske byer var tusindvis af mennesker samlet med råb om »Død over Amerika! Død over Israel!«

I Tyrkiet gik tusindvis af mennesker gennem Istanbul for at vise deres opbakning til palæstinensernes sag.

Ifølge Københavns Politi deltog omkring 500 personer i en demonstration ved den amerikanske ambassade i den danske hovedstad.

»Det er forløbet stille og roligt,« siger vagtchef Henrik Svejstup.

Foruden de mange muslimer, der på fredelig vis gav udtryk for deres vrede, gav også terrornetværket al-Qaeda lyd fra sig fredag.

Det skete med en opfordring til netværkets tilhængere om at rette angreb mod amerikanske og israelske interesser.

I en udtalelse i et af al-Qaedas medier, as-Sahab, opfordrer bevægelsen muslimer til at indlede hellig krig mod USA.

/ritzau/AP