Hundredevis af civile dræbt - Assads luftvåben bomber løs uden hensyn

Borgerkrigen i Syrien tager stadig til i styrke, og det er spørgsmålet, om man stadig kan kalde det en borgerkrig. Mange parter og lande gør i hvert fald deres interesser gældende, og civilbefolkningen bærer byrderne.

En frivillig fra det syriske Røde Halvmåne inspicerer et område i forstaden Ghouta, hvor raketter fra syriske kampfly har ramt. Foto: Samer Bouidani/DPA Fold sammen
Læs mere
Foto: Samer Bouidani

Den syriske regering har øjnet en mulighed for at genvinde nogle af de landområder, som var gået tabt i den stadigt eskalerende borgerkrig, og den har derfor udløst et altødelæggende bombardement af en forstad til Damaskus, som var i oprørernes hænder. Mindst 200 mennesker er blevet dræbt, mange af dem børn, sagde nødhjælpsarbejdere tirsdag.

Den syriske ledelse afviste på forhånd at vise nogen som helst hensyn under operationen, som skulle fjerne oprørsbaserne i Ghouta. Angrebet på den østlige forstad til Damaskus blev derfor et af de mest dødbringende i årevis.

»Jeg lover, at jeg vil give dem en lærestreg – med kamp og med brand,« sagde brigadegeneral Suheil al-Hassan, der står i spidsen for en særlig enhed kaldet Tigerbrigaden. Ordene blev fanget på film, og videoklippet lagt ud på de sociale medier. »I vil lede forgæves efter en redningsmand. Og skulle I alligevel finde en, vil I blive reddet med vand som brændende olie. I vil blive reddet med blod.«

Indbyggere og nødhjælpsarbejder i det østlige Ghouta har postet en stribe hjerteskærende billeder på internettet: en familie med fem børn, som trækkes døde ud af ruinerne; familier som kryber sammen i kældre og hjemmelavede bunkers; en gruppe ambulancefolk i færd med at lægge en patient ind i bilen, som i næste øjeblik må søge i ly for en ny eksplosion.

»Vi kan dø hvert øjeblik, det skal være,« siger Tareq al-Dimanshqi i et interview. Han bor i området med sin kone og sit fem måneder gamle barn. »Man kan aldrig vide, hvor de raketter vil komme fra, som gør en ende på vores liv.«

Regeringen har støtte fra Rusland og Iran, og den gjorde fra starten sin beslutsomhed kendt. Selv mens bomberne faldt over Ghouta, stødte regeringsvenlige militser i nord frem mod den kurdiske enklave Afrin. Hensigten er at slutte sig til de kurdiske militser, der forsvarer Afrin mod de tyrkiske styrker, der trænger frem over grænsen fra nord. De trak sig dog tilbage, da tyrkiske kampfly og artilleri bombede dem, hed det fra Ankara.

Regeringens forsøg på at komme de truede kurdere til undsætning truer med at forpurre måneders diplomatiske bestræbelser fra russisk, tyrkisk og iransk side. Det signalerer også en ny fase af krigen med en større risiko for militær konfrontation mellem andre lande, der har interesser i konflikten – såsom Tyrkiet, Iran og USA.

Medlemmer af det syriske civilforsvar evakuerer sårede civile, i udkanten af Damascus. Fold sammen
Læs mere
Foto: ABDULMONAM EASSA.

Angreb på lazaretter

I Ghouta var mandagen den mest dødbringende dag i tre år, skriver Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, der er hjemmehørende i Storbritannien. Sammenslutningen af medicinske nødhjælpsorganisationer (UOSSM) sætter antallet af dræbte under det to dage lange luftangreb til mindst 200.

Det østlige Ghouta består overvejende af en klynge betonbebyggelser med mellemliggende åbent land, hvor der bor i omegnen af 400.000 mennesker. Det er et af de største områder, oprørerne stadig holder i kampen mod præsident Bashar al-Assads regering. Fra området sender oprørerne jævnligt granater ind over forskellige dele af Damaskus.

Regeringen har løbende optrappet bombardementerne af området, mens oprørerne har svaret igen med granater. Tirsdag blev mindst tolv dræbt, mens snesevis blev såret.

Fem lazaretter i Ghouta blev beskadiget under nattens bombardementer, og adskillige medarbejdere blev dræbt, siger læger på stedet.

»Denne form for målrettede angreb på uskyldige civile og infrastruktur må høre op,« sagde Panos Moumtzis, der er FNs regionale koordinator for den humanitære indsats.

Eksplosionsrøg fra et angreb på byen Hamouria i udkanten af Damascus. Fold sammen
Læs mere
Foto: ABDULMONAM EASSA.

En Lollobrigida i ruinerne

Den syriske regering og Rusland har optrappet luftangrebene mod oprørernes højborg, som har været belejret i årevis. Og regeringsvenlige styrker samles lige nu i nærheden for at forberede et muligt angreb på landjorden.

Indbyggerne beskriver begivenhederne som et generelt angreb på civilbefolkningen og den stedlige infrastruktur med henblik på at fremtvinge en overgivelse – en taktik, som også tidligere har været anvendt under borgerkrigen. Regeringen hævder omvendt, at der kun er ganske få civile tilbage i det østlige Ghouta, og at de tilbageblevne bliver holdt som menneskelige skjolde.

»Vi er stadig i live, men vi kan ikke gå bare et par meter ud af huset,« konstaterer Tareq al-Dimanshqi.

Han nævner sin datter, som han kalder Loulou efter den italienske skuespillerinde Gina Lollobrigida: »Jeg har kun dette spædbarn, og vi kan ikke finde mad til hende. Vi har ikke andet valg end at holde ud og yde modstand til den sidste ende,« siger han.

»Liv og død er blevet ét og det samme for mig.«

Oversættelse: Lars Rosenkvist