Hundes måde at huske på minder om menneskets

Hundes hukommelse er forbundet med tid og sted på samme måde, som menneskers er, påstår ungarsk forskergruppe.

Hunde kan huske, hvad deres ejere har gjort op til 24 timer, efter det er sket. Det er resultatet af en studie, der er lavet af en ungarsk forskergruppe om hundes hukommelse. (Arkivfoto) Scanpix/Ditte Valente Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En hund kan gå i skole og lære en masse sprog, synger det danske band Shu-bi-dua. Men selv om det lyder fjollet, er det måske slet ikke så tosset endda.

Hunde husker nemlig bedre end som så, og måske minder din hund mere om dig selv, end du lige går og tror, viser et nyt studie fra en forskergruppe i Ungarn, der er udgivet i tidsskriftet Current Biology.

Det er det nærmeste, nogen er kommet på at bevise, at hunde kan huske, mener Claudia Fugazza, der leder undersøgelsen.

- Jeg tror, at de fleste hundeejere er af den overbevisning, at deres hund kan huske begivenheder fra fortiden. Det usædvanlige er den type hukommelse, de bruger for at gøre det, siger hun til The Guardian.

Til at udføre undersøgelsen brugte forskerne en teknik, der minder om børnelegen "Kongens efterfølger", hvor hundene skal kopiere forskernes adfærd, når de eksempelvis hopper op på en stol.

Først skulle de 17 hunde, der deltog, efterligne forskerne et minut efter, de havde udført en handling. Det kunne de sagtens.

Derefter gjorde forskerne noget nyt og tog så dyrene væk fra stedet. En time senere blev hundene bedt om at gøre kunsten efter. En stor del af dem adlød.

- Hunde, der bliver trænet gennem denne her metode, kan imitere deres ejere op til 24 timer efter, siger Claudia Fugazza.

Undersøgelsen peger på, at hunde har en episodisk-lignende hukommelse. Hos mennesker betyder det at have evnen til at huske specifikke, personlige begivenheder i livet, der kræver bevidsthed, skriver The New York Times.

Hunde kan blive enormt dygtige, og de er meget lærenemme, mener Tilde Detz Jensen, der er uddannet etolog og arbejder som dyreadfærdsterapeut med speciale i hunde.

- Det er ikke nyt, at hunden kan finde vores nøgler. Men nu er det bevist, at den kan huske, hvor de er, hvis vi skulle have glemt det, siger hun.

/ritzau/