»Hun var Asiens stjerne, håbets dronning og demokratiets lys«

For en dansk-pakistansk familie i Vanløse var Benazir Bhutto en del af familien, hun besøgte dem så sent som i april, og familien hjalp Bhutto i valgkampen. Nu er de i chok over attentatet, som de mener, præsident Musharaf stod bag.

»Alt sker meget hurtigt lige nu, men vi skal først og fremmest minde hende og sørge for, at hun bliver mindet med respekt,« lyder det fra familien i Vanløse med tætte forbindelser til Bhutto. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Dér sad hun. Lige dér, på pladsen ved siden af os i den mørke Chesterfield-sofa fik Pakistans ukronede dronning Benazir Bhutto serveret the og sød, dansk saftevand. Det var i april, da hun gæstede Danmark for at holde foredrag i Tivoli, men satte tid af til at besøge ægteparret Manzoor og Stara Elahi i deres villa i Vanløse – to af hendes loyale støtter fra hendes parti Pakistan People’s Partys (PPP) afdeling i Danmark.

Ægteparret viser stolt et fotografi fra Benazir Bhuttos besøg frem, men den ledige plads i sofaen virker gabende tom, ikke mindst fordi et TVs Breaking News i den tilstødende stue igen og igen minder familien om, at Benazir Bhuttos besøg hos dem i april også blev det sidste.

Familien Elahi har kendt Benazir Bhutto siden begyndelsen af 1970erne, og familiemedlemmerne svinger mellem chok og sorg, når de fortæller om Bhutto.

»Det er en kæmpe sorg og et stort tab for hele familien. Det er ikke kun Bhutto, der er væk, men alle drømmene om en bedre fremtid virker borte. Mørket har sænket sig over Pakistan,« siger Stara Naseem Elahi, leder af den kvindelige afdeling af PPP i Danmark.

Hun forklarer, at Benazir Bhutto var så tæt på familien, at de anså hende for at være en del af den. De er overbevist om, at den pakistanske regeringen står bag attentat.

»Det her er et anslag mod demokratiet. Præsident Musharaf stod bag, han ville forhindre hende i at stille op til valget. Intet sker i Pakistan, uden at han giver grønt lys, og han var nervøs, for alle vidste, at PPP stod til en valgsejr. Hun var Asiens stjerne, håbets dronning og demokratiets lys. Nu er flammen slukket. Der hviler en forbandelse over Bhutto-familien, de er Pakistans svar på Kennedy-familien og er blevet myrdet på grund af deres holdninger,« siger Staras mand, Manzoor Elahi, der leder PPPs bestyrelse i Danmark.

Den pakistanske-danske familie fra Vanløse har i de seneste måneder deltaget aktivt i Bhuttos kamp for at komme tilbage til magten i Pakistan.

I april, da Benazir Bhutto besøgte deres hjem, drøftede de hendes valgkampagne, og i oktober – da Bhutto under stor mediebevågenhed vendte tilbage til Pakistan fra sit eksil delt mellem London og Dubai – var ægteparret Elahi samt deres søn Nazeem med i flyet, på opfordring fra Benazir Bhutto.

Politikeren var klar over, at hun løb en stor risiko ved at vende hjem,

»Hun sagde det allerede i lufthavnen i Dubai – at der var kræfter i Pakistan, som ville slå hende ihjel. Hun havde fået masser af trusler per brev og mail, men hun var parat til at betale prisen, hvis det var det, som skulle til,« forklarer Manzoor Elahi.

Hans søn Nazeem Elahi arbejdede for Benazir Bhuttos kampagne og var derfor med i den buskaravane, der dagen efter Bhuttos hjemkomst blev udsat for et bombeangreb, som dræbte 130 mennesker. Nazeem sad i bilen bag Bhuttos bus, tæt ved den selvmordsbombemand, som kastede sig mod kortegen, og Nazeem var dybt rystet efterfølgende.

»Vi var mange, som var rystede over at se de mange ofre, og derfor nervøse for at skulle ud dagen efter og igen møde en folkemængde. Men Benazir var frygtløs. Vi havde advaret hende og regeringen om, at der ville komme mere, men regeringens sikkerhed omkring hende var latterligt ringe. Der er mange rigmænd i Islamabad, hvis villaer får bedre politibeskyttelse end Benazir gjorde, når hun holdt taler,« siger Nazeem.

Familien var hele dagen i går i kontakt med venner og bekendte i bl.a. hovedbyen for PPP, Karachi, hvor folk fortalte om uro og vrede i gaderne. Familien håber, at det planlagte valg vil blive gennemført på trods af attentatet.

»Det er den eneste måde, vi kan komme af med regeringen på. Mit håb er, at folk har fået nok og vil vende vreden mod Musharaf og militæret ved et valg og smide dem på porten. Folk er trætte og vil ikke volden mere,« siger Stara Naseem Elahi.

Hun og resten af familien håber desuden på, at Benazir Bhuttos mand Asif Zardari kan samle faklen op, nu hvor endnu en Bhutto er blevet myrdet:

»Vi håber, at hendes mand kan føre hendes drøm og politik videre. Jeg tror, at gejsten i partiet kan føres videre, hvis hendes mand tager over. Hun har også hele tiden sagt, at ‘hvis jeg dør, skal andre føre det videre’.«

Efter planen flyver Nazeem og Manzoor på tirsdag til Pakistan for at hjælpe partiet PPP med at finde fodfæste igen oven på det hårde slag. Indtil da vil de arbejde for at sikre Benazir Bhuttos eftermæle:

»Alt sker meget hurtigt lige nu, men vi skal først og fremmest minde hende og sørge for, at hun bliver mindet med respekt. Vi vil gerne holde en officiel mindehøjtidelighed i Danmark, og så vil partiet arbejde for, at hun får en statsmandsbegravelse i Pakistan. Det har hun fortjent, for hun gav så meget for det land,« siger Nazeem Elahi.