Hun skal piske forsvars­samarbejde fremad

Den 52-årige Sylvie Goulard får den centrale rolle i den franske regering med at sætte skub i det europæiske forsvarssamarbejde. Hun er en supereuropæer med forbindelser og sprogkundskaber ud over det vanlige.

Som en liberal, stærkt proeuropæisk politiker var Frankrigs nye forsvarsminister, Sylvie Goulard, aldrig i tvivl om, at Macron var hendes favorit til den franske præsidentpost. Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT/AFP Fold sammen
Læs mere

Der er god grund til at lægge nøje mærke til udnævnelsen af Sylvie Goulard som ny fransk forsvarsminister. Goulard er glødende europæer og en varm fortaler for, at Frankrig og Tyskland sætter turbo på det europæiske samarbejde.

Hun har siden 2009 siddet i Europa-Parlamentet for det liberale franske centrumparti Mouvement démocrate og har gennem flere måneder været en nær rådgiver for den nyvalgte præsident, Emmanuel Macron. Især i de afgørende spørgsmål om forholdet til Tyskland og om Frankrigs rolle i at skabe et stærkere EU er Goulard en vigtig allieret for præsidenten, og i det lys giver det mening, at Goulard bliver forsvarsminister.

For netop det europæiske forsvarssamarbejde er det første punkt, hvor både Macron og Tysklands kansler, Angela Merkel, allerede er enige om, at der skal ske mere.

Goulard har en fortid i det franske udenrigsministerium, hvor hun netop sad med de franske interesser i forhold til Tyskland, og den tysktalende Goulards forbindelser til Tyskland har Macron allerede trukket på.

»Hun har meget stærke forbindelser til Tyskland. Det var hende, der arrangerede Emmanuel Macrons besøg hos kansler Angela Merkel (under valgkampen i marts, red.),« fortæller Goulards gode ven og tidligere europaparlamentariker Jean-Paul Gauzes til Reuters.

Og Goulard er i det hele taget en kvinde med ben i næsen, som hverken er bange for at gå imod strømmen eller sine egne chefer. Således bragte hun straks sig selv i spil til posten som formand for Europa-Parlamentet, da tyske Martin Schulz annoncerede sit farvel til Bruxelles i november. Goulard vidste kun alt for godt, at formanden for den liberale ALDE-gruppe, Guy Verhofstadt, selv ville stille op, men Goulard gjorde det klart, at var på tide, at en kvinde blev formand for Europa-Parlamentet – og vel at mærke en kvinde, som taler alle de fire største EU-landes sprog flydende. Hun tabte dog den interne magtkamp om at blive den liberale kandidat.

Som en liberal, stærkt proeuropæisk politiker var Goulard aldrig i tvivl om, at Macron var hendes favorit til den franske præsidentpost, og hun meldte sig allerede sidste år under hans faner.

Og Macron kunne med det samme se fordelene ved at have en åndsfælle og en rutineret europapolitiker med stærke forbindelser i både Tyskland og Italien på sit hold.

De italienske bånd hænger sammen med, at hun i perioden 2001-2004 var rådgiver for den daværende italienske formand for EU-Kommissionen, Romano Prodi, ligesom hun i 2012 udgav en bog om »Demokratiet i Europa« sammen med den tidligere italienske premier­minister Mario Monti. Her argumenterer Goulard og Monti for, at EU kun kan komme ud af krisen ved at øge samarbejdet i en mere føderalistisk retning med et direkte valgt europæisk parlament med meget større indflydelse end det nuværende Europa-Parlament.

Den 52-årige Goulard får med forsvarsministerposten et af de seks topjob i den franske regering, hvor hun er den af i alt 11 kvinder, der har fået den tungeste ministerpost.

Blandt EUs forsvarsministre betyder udnævnelsen af Goulard, at de fire største EU-lande – hvis Storbritannien fraregnes – nu har kvindelige forsvarsministre.

Hjort: Goulard er et stærkt kort

Spørger man den danske forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen (V), er valget af Goulard som forsvarsminister rigtigt godt.

»Hun er partifælle med mig i ALDE-gruppen, og jeg kan forstå fra dem, jeg kender i gruppen, at hun er meget velanskrevet, meget dygtig og meget vellidt, så jeg glæder mig til det samarbejde,« sagde Claus Hjort Frederiksen efter torsdagens forsvarsministermøde i Bruxelles, hvor Goulard dog ikke var til stede, da det første møde for hele det nye franske ministerhold fandt sted samtidig i Paris.

Og selv om Goulard og Macron vil skrue yderligere op for det europæiske forsvarssamarbejde, er der ifølge Hjort Frederiksen ingen grund til at frygte hverken overlap med NATO, eller at gamle franske tanker om en egentlig EU-hær dukker op igen:

»Ingen har ambitioner om, at der skal laves en EU-hær. Det er en klar præmis for alle lande, at vi skal finde ud af, hvad EU kan gøre for at styrke sikkerheden, og at det ikke skal være det samme som NATO. Så jeg mener, at der er en meget fin balance i det her.«

Hvor Goulards ambitioner ligger for det europæiske forsvarssamarbejde, vil stå klart i løbet af de kommende måneder. Allerede på torsdag vil lidt af sløret for de franske planer for henholdsvis EUs og NATOs rolle dog blive løftet, når præsident Macron kommer til NATO-topmøde i Bruxelles.