Hun overlevede KZ-lejren. Nu har hun et budskab til antivaxxerne

Vaccineskeptikere har taget den gule jødestjerne til sig. Ved demonstrationer verden over ses stjernen oftere og oftere på brystkassen eller overarmen på en vaccineskeptiker. Men det bør stoppe, mener 100-årig Holocaust-overlever, der på egen krop har oplevet betydningen af stjernen.

 
EU-parlamentarikerne blev rørt, da de lyttede til en 100-årig Holocaust-overlever. Video: Ritzau Scanpix. Redigering: Andreas Hein. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Igen og igen kan en gul stjerne ses, når vaccineskeptikere afholder demonstrationer mod coronarestriktioner eller vacciner.

Den bliver både båret som et armbind eller på brystkassen.

Den gule stjerne ligner til forveksling jødestjernen – davidsstjernen – som jøder i Nazityskland var forpligtet til at bære, og som markerede jøderne som outsidere.

Og symbolikken er da heller ikke til at tage fejl af.

Stjernen bæres i dag af vaccineskeptikere for at sammenligne de forhold, de lever under – med coronapas og vacciner – med de forhold, som jøderne levede under i Anden Verdenskrig.

»Ikke vaccineret,« lyder teksten på et gult armbind under en antivaxxerdemonstration i Nantes i Frankrig i sommeren 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sebastien Salom-Gomis/AFP/Ritzau Scanpix.

Og det er en usmagelig sammenligning, lyder det fra 100-årige Margot Friedländer ifølge Reuters.

Hun blev som 23-årig sendt i koncentrationslejr. Modsat seks millioner andre jøder overlevede hun Holocaust.

Ved torsdagens mindehøjtid for 77-året for befrielsen af ​​koncentrationslejren Auschwitz fordømte hun brugen af gule stjerner ved antivaxxerdemonstrationer.

»I dag ser jeg mindet om, hvad der skete, blive misbrugt af politiske årsager, nogle gange endda hånet,« lød det fra Margot Friedländer, ved markeringen i Bruxelles.

Margot Friedländers mor og bror døde i Auschwitz. Hun blev selv sendt til koncentrationslejren Theresienstadt i 1944, og som den eneste i sin familie overlevede hun opholdet i koncentrationslejr.

Margot Friedländer var 23 år, da hun blev sendt til Theresienstadt. Modsat resten af sin familie lykkedes det for Margot Friedländer at overleve opholdet i koncentrationslejren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Harnik/Pool/AFP/Ritzau Scanpix.

Det er »utroligt, at jeg i en alder af 100 år må se, hvordan symboler på vores udelukkelse af nazisterne, såsom den såkaldte ‘jødestjerne’, skamløst bliver brugt på åben gade af demokratiets nye fjender for at identificere sig selv som ofre,« lyder kritikken fra Margot Friedländer.

Efter at have mistet al familie på grund af nazisterne flyttede Margot Friedländer i 1946 til New York med sin mand, som hun havde mødt i Theresienstadt. I 2010 flyttede hun til Berlin, for – med sine egne ord – at videregive budskaber om Holocaust til yngre generationer.

»Vi kan ikke ændre det, der skete, men det må aldrig ske igen. Det er derfor, vi skal være på vagt i dag, og vi må ikke vende det blinde øje til som tidligere,« advarede hun fra en talerstol under mindehøjtideligheden, hvor flere EU-politikere deltog.

Den gule stjerne, som den så ud, da jøderne bar den. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix.

Bagatelliserer Holocaust

Margot Friedländer står ikke alene med sin kritik.

World Holocaust Remembrance Center og flere andre jødiske organisationer og foreninger har også fordømt brugen af en gul stjerne ved antivaxxerdemonstrationer.

Brugen af en gul stjerne »bagatelliserer de forfærdelige grusomheder, der blev begået, og nedgør mindet om ofre og overlevende,« lyder kritikken blandt andet fra World Holocaust Remembrance Center

Politiet i Berlin har ifølge The Guardian fået besked på at stoppe alle demonstranter, der bærer symboler, der ligner den gule jødestjerne. Det samme gælder for andre symboler med referencer til Nazityskland.

Ifølge en intern orientering hos tysk politi, som mediet BZ Berlin har fået indblik i, kan brugen af gule stjerner ved sammenkomster nu antages som værende »en grundlæggende forstyrrelse af den offentlige orden«.