Hun har været fængslet i Rusland i over fire måneder: Basketstjerne vist frem i håndjern

I håndjern og eskorteret af vagter i skudsikkervest ankom amerikanske Brittney Griner mandag til retten i Rusland, hvor hun er anklaget for at have smuglet narkotika. Den amerikanske basketstjerne blev anholdt i en russisk lufthavn i besiddelse af cannabis i midten af februar, men skal ikke forvente at blive løsladt foreløbigt.

Den amerikanske basketstjerne Brittney Griner sidder fængslet i Rusland, og pårørende frygter, at hun er blevet en brik i det storpolitiske opgør om krigen i Ukraine mellem USA og Rusland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kirill Kudryavtsev/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I mere end fire måneder har amerikanske Brittney Griner siddet fængslet i Rusland, hvor hun er anklaget for at stå bag narkotikasmugling.

Den professionelle basketspiller blev anholdt i besiddelse af cannabis, da hun ville rejse fra Rusland til USA i midten af februar.

Siden anholdelsen har amerikanske aktører og pårørende frygtet for 31-årige Brittney Griners liv, og for hvilke forhold hun er fængslet under i Rusland. Frygten blev ikke gjort mindre af, at anholdelsen fandt sted kort inden Rusland begyndte sin invasion i Ukraine.

I fire måneder har det været sparsomt med nyt om basketstjernen, men mandag fandt et retsmøde sted, hvilket har ført til offentliggørelse af nye billeder af Brittney Griner.

På de nye billeder kan hun ses blive ført ind i retten i håndjern og med følge af flere vagter iført skudsikkkervest.

Under mandagens indledende retsmøde blev det besluttet, at Brittney Griners varetægtsfængsling forlænges med seks måneder.

Amerikaneren risikerer 10 års fængsel, hvis hun bliver dømt for at have smuglet stoffer. Ifølge Los Angeles Times bliver færre end en procent  af de tiltalte i russiske straffesager frifundet.

Hendes retssag forventes at begynde på fredag.

Brittney Griner spiller for den russiske klub UMMC Jekaterinburg. Hun har to gange vundet OL-guld med USA.

Den dobbelt OL-guldvinder Brittney Griner har ikke talt med sin hustru, siden hun blev anholdt 17. februar, en uge før den russiske invasion. Basketstjernen var hun i retten mandag, og hendes retssag forventes at begynde fredag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kirill Kudryavtsev/Ritzau Scanpix.

Ifølge det amerikanske udenrigsministerium er Brittney Griner uretmæssigt tilbageholdt. Ministeriet mener ikke, at anklagerne om narkotikasmugling har noget på sig. Brittney Griner er i første omgang kun taget for at være i besiddelse af cannabis. Et rusmiddel, der er lovligt i flere amerikanske stater.

Udenrigsminister Antony Blinken holdt onsdag et møde med Brittney Griners hustru, Cherelle Griner, der ikke har talt med Brittney Griner siden hendes anholdelse 17. februar.

Brittney Griner er blevet mødt med stor opbakning i USA, hvor flere udtrykker bekymring for, at hun bliver brugt som en politisk brik, givet de alvorlige spændinger mellem Rusland og USA efter den russiske invasion i Ukraine.

Anholdelsen skete da også på et tidspunkt, hvor forholdet mellem USA og Rusland var på ekstraordinært lavpunkt. Blandt andet har USA sammen med Vesten pålagt Rusland en række sanktioner som følge af krigen. Samtidig har Rusland fordømt USAs våbenleverancer til Ukraine.