Hun har i årevis udgivet sig for at være sort. Nu er endnu en professor afsløret som hvid

Siden hun var teenager, har Jessica Krug udgivet sig for at være sort, og hun har brugt sin akademiske karriere på at skrive om sort identitet, som var den hendes egen. Nu indrømmer hun, at hun i virkeligheden er en hvid kvinde fra Kansas.

Mens enorme protester mod politivold og racisme har spredt sig over USA den seneste sommer, er en professor i afroamerikansk historie blevet afsløret. Hun har hele sit professionelle liv udgivet sig for at være sort – men i virkeligheden er hun hvid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Spencer Platt/AFP/Ritzau Scanpix

Jessica Krug har i årevis gjort sig bemærket som en sort kvindelig aktivist. Hun har skrevet en bog om slavehandel, fået priser og legater, som bliver uddelt specifikt til sorte minoriteter, talt passioneret ved Black Lives Matter-protester og undervist på George Washington University i afroamerikansk historie.

Men nu viser det sig, at hun i virkeligheden er hvid. Det skriver BBC, efter at Jessica Krug har offentliggjort en slags tilståelse på bloggermediet Medium.

»Jeg har forvrænget min levede erfaring som et hvidt jødisk barn i en forstad til Kansas City og påtaget mig forskellige sorte identiteter, som jeg ikke har nogen ret til,« skriver hun.

Jessica Krug forklarer blandt andet, at hun har påstået at have rødder i Nordafrika, Caribien og Bronx samt udgivet sig for at være afroamerikaner.

I sin bog, »Fugitive Modernities«, har hun for eksempel på første side dedikeret historien til sine »forfædre«, der ifølge hende kom til USA som slaver, »ukendte, unavngivne, som blødte liv ind i en fremtid, de ikke havde nogen grund til at tro kunne eller skulle eksistere«.

»Jeg har bygget mit liv på en voldelig antisort løgn, og jeg har løjet med hvert åndedrag, jeg har taget,« forklarer hun nu på Medium.

På sociale medier går der rygter om, at Jessica Krug står frem med sin tilståelse nu, fordi en række sorte akademikere havde undersøgt sagen og fundet ud af hendes løgn. Sagen har omgående vakt forargelse – ikke mindst blandt de sorte aktivister og akademikere, som kendte hende og arbejdede side om side med hende.

»Jessica Krug-historien er vigtig, fordi der er meget få sorte og brune kvinder ansat i højere uddannelsesinstitutioner,« skriver en Twitter-bruger, Heather Thompson Day, der selv er ph.d.-studerende og blandt andet skriver for Newsweek:

»De bliver betalt 67 cent for hver dollar, som hvide mænd i faget bliver betalt. Krugs arbejde om sort og latinamerikansk identitet var noget, hun udnyttede. Nogen mistede en mulighed for at arbejde med det på grund af Krug.«

Jessica Krugs historie minder meget om Rachel Dolezals, en hvid borgerrettighedsaktivist, som i årevis også udgav sig for at være sort, indtil hendes forældre i 2015 stod frem og fortalte, hun var hvid.

Hun har siden forklaret, at hun »identificerer sig som sort« – en udtalelse, som har gjort mange sorte amerikanere vrede.

Herunder kan man læse den forfatterbiografi, som Jessica Krug blandt andet havde stående ud for artikler i de sorte magasiner Essence og RaceBaitr. Hun hævder i teksten at være »et ureformeret barn af ghettoen«.

Jessica Krug beskriver selv sin tilsyneladende livslange løgn som et klart eksempel på, hvordan »ikkesorte fortsat bruger og misbruger sorte identiteter og kulturer«, og skriver, at hun har haft nære relationer med folk, som har taget sig af hende og kæmpet side om side med hende uden at vide, hvem hun virkelig var.

Hun skriver i indlægget, at hun stak af hjemmefra som ung og opfandt en ny identitet uden at forstå, hvor skadeligt det var at lyve om sin etnicitet.

»Psykiske problemer kan formentlig forklare, hvorfor jeg påtog mig en falsk identitet i begyndelsen som ung, og hvorfor jeg fortsatte og udviklede den i så lang tid,« skriver hun og forklarer, at »meget traumatiske oplevelser« har præget hendes tidlige barndom og ungdom:

»Men psykiske lidelser kan aldrig og vil aldrig forklare eller retfærdiggøre, billige eller undskylde, at selv om jeg vidste og ofte kritiserede enhver ikkesort person, som approprierede sorte mennesker, var min falske identitet selv vævet af sorte menneskers liv.«