Hun har gjort det igen

Den 54-årige datter af Pakistans første demokratisk valgte premierminister synes at overleve både mordbomber og korruptionsskandaler og er på vej til sin tredje periode ved magten.

Portræt
Den 54-årige Benazir Bhutto er godt på vej til at gøre det igen. Efter at hun natten til i går overlevede et af de blodigste terrorangreb i Pakistans historie, så er vejen banet for, at hun i det nye år kan vinde premierministerposten i Pakistan for tredje gang.

Til trods for at hendes popularitet – indtil i går – har været dalende. Og til trods for at hun og hendes mand er anklaget for korruption i milliard-klassen.

Bhutto-familien hører til blandt verdens mest berømte politiske dynastier. Benazirs far, Zulfikar Ali Bhutto, var Pakistans første demokratisk valgte premierminister. Han var utrolig populær, men blev afsat ved et kup i 1977 og hængt to år senere, foranlediget af general Mohammed Zia Ul-Haq.

På det tidspunkt var den ældste datter, Benazir, blevet fængslet, og hun sad næsten fem år i enecelle, men kom til London i midten af 80erne. Her etablerede hun en afdeling af Pakistans Peoples Party (PPP) og indledte sin politiske kamp mod general Zia.

Anklager om korruption
Bhutto, der er uddannet på universiteterne i Oxford og Harvard, vendte tilbage til Pakistan i 1986 og blev modtaget af op imod en million tilhængere i byen Lahore. To år senere døde Zia ul-Haq under mystiske omstændigheder ved en bombeeksplosion i sit fly, og Benazir Bhutto blev valgt som den første kvindelige premierminister i et islamisk land.

Men hun kom end ikke til at sidde på magten i to år, før hun blev afsat af den daværende præsident. Hun og hendes mand, Asif Zardari – af fjender kaldet Mr. 10 pct. – blev anklaget for statslig korruption for millioner af dollars, gemt i hemmelige europæiske bankkonti og store ejendomsbesiddelser. Bhutto har konsekvent afvist anklagerne som politisk motiverede.

I 1993 fik hun et politisk comeback, da hun for anden gang blev valgt som premierminister – og tre år senere gentog historien sig. Bhutto blev afsat på grund af korruptionsanklager, denne gang suppleret med anklager for ulovlige mord.

Benazir Bhutto og hendes tre børn flyttede fra Pakistan, men hendes mand måtte forblive i fængslet, dømt for korruption. Han blev løsladt i 2004, og familien bosatte sig skiftevis i London og Dubai.

Det er nu op til Pakistans højesteret at afgøre, om de alvorlige anklager for korruption skal frafaldes. Som et led i den studehandel, der førte til Benazir Bhuttos hjemkomst til Karachi i torsdags, har præsident Pervez Musharraf indstillet, at anklagerne frafaldes. Formålet er at indgå en politisk aftale, så Bhutto kan stille op til det valg, der efter planen skal komme til januar og vinde premierministerposten for tredje gang.

Det umage par, Musharraf og Bhutto, menes at være USAs dreamteam i kampen mod al-Qaeda. Og de har nu begge været udsat for attentater, der angiveligt har været orkestreret af Taleban eller al-Qaeda forbindelser.

Benazir Bhutto er den eneste arving til sin fars legendariske politiske testamente. Hendes to politisk aktive brødre er omkommet på mystisk vis.