Hun er kvinde, muslim og immigrant: »Her er min tilståelse - derfor stemte jeg Trump«

Asra Q. Nomani støtter demokraterne på mange områder - alligevel stemte hun på Donald Trump som USA's næste præsident ved valget i tirsdags. Læs her hvorfor.

Foto: JIM WATSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Her er min tilståelse - min forklaring: Jeg - en 51-årig, en muslim, en immigreret kvinde »med farve« (reference til hendes hudfarve, red.) - er en af Donald Trumps tavse vælgere.«

Sådan skriver Asra Q. Nomani i et blogindlæg hos Washington Post.

Nomani er tidligere journalist på Wall Street Journal og medstifter af foreningen Muslim Reform Movement - og så er hun en af de mange amerikanere, der satte deres kryds ved Donald Trump ved valget i tirsdags.

Siden valget har spekulationerne været mange om, hvem de mange Trump-supportere er. En gruppe, der forud for valget var blevet spået til primært at bestå af hvide, sure mænd i arbejderklassen, som frygter for globaliseringens konsekvenser i deres hverdag.

Trumps valgsejr viste dog med al tydelighed, at den kommende præsident appellerer til en langt større gruppe.

Trump er blevet dæmoniseret

I sit indlæg forklarer Nomani, at hun er tidligere demokratisk vælger og faktisk støtter demorkaternes syn på flere politiske områder. Det gælder retten til abort, homoseksuelle ægteskaber og klimaforandringer. Og alligevel har hun sat sit kryds ved Trump for, som hun skriver:

»Jeg er en enlig mor, der ikke har råd til sundhedsforsikring under Obamacare… I tirsdags kørte jeg ind til Virginia fra min hjemby Morgantown, hvor jeg ser det landlige USA og helt almindelige amerikanere, som mig, der stadig kæmper for at få enderne til at mødes otte år efter, at Obama-administrationen tiltrådte,« skriver hun.

Og godt nok tager hun afstand fra Trumps lumre kommentarer om kvinder, hans idé om at få Mexico til at bygge en mur på grænsen til USA, og forbuddet mod at lade muslimer rejse ind i USA. Men hun mener omvendt også, at medierne og Trumps kritikere har tegnet et dæmoniseret billede af Trump og hans vælgere.

»Jeg er ikke »selvretfærdig«, »racist«, »chauvinist« eller »hvid supremacist« (en, der tror på bestemte befolkningsgruppers overlegenhed, red.),« skriver Nomani videre med henvisning til nogle af de termer, som er blevet påklistret Trump-vælgerne.

Trump havde også fat i latinoerne

Der findes for nuværende ingen eksakt opgørelse over, hvilke vælgergrupper der har stemt hvad, men flere amerikanske medier, blandt andet New York Times, bringer data frembragt via exitpolls fra valgaftenen.

Her fremgår det, at 53 procent af mandlige vælgere stemte på Trump, mens 42 procent af kvinderne gjorde det samme.

Opgørelsen viser desuden, at 58 procent af hvide vælgere stemte på Trump, mens 29 procent af latinoer og 8 procent af sorte stemte på Trump.

Du kan dykke længere ned i tallene fra exitpollen her.