Hun drev dem i døden

Samira Jassim har 28 irakiske kvindeliv på samvittigheden. Sammen med oprørske grupper har hun koordineret dusinvis af selvmordsaktioner i Irak.

Samira Youssef har i sin tid som The Mother of Believers koordineret voldtægter af svage, irakiske kvinder som et led i at rekruttere dem til opgaven som selvmordsbombere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ali Youssef / AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun er 51 år. Hun er mor til seks. Hun er sunni-muslim. Hun kalder sig selv for ’The Mother of Believers’ – de troendes moder.
Og siden 28. januar har hun været fængslet af irakisk politi.

Samira Jassim har tilstået at have klargjort 28 kvinder mentalt, inden de skulle sprænge sig selv i luften på udvalgte destinationer i Irak, og hun har indrømmet at have deltaget i koordinationen af dusinvis af selvmordsangreb.
Hendes mange kvinder har blandt andet slået til i den irakiske by Mukdadiyah og i Diyala-provinsen, begge nordøst for Bagdad. Særligt provinsen Diyala har været massivt ramt af angreb fra kvindelige selvmordsbombere, der har sprængt sig selv og andre i luften foran busstoppesteder og politistationer.

Den midaldrende kvinde beskriver i en videotilståelse, hvordan hun udpegede potentielle selvmordsbombere blandt svage kvinder med familieproblemer eller depressioner. Siden satte hun dem i kontakt med militante oprørere.

I et interview gennemført i fængslet af nyhedsbureauet AP fortæller Samira Jassim, hvordan hun hjalp militante oprørere med at organisere voldtægt af de kvinder, hun havde rekrutteret. Det skulle knække dem yderligere.

Derpå trådte hun til for at hjælpe med at overtale ofrene til at blive selvmordsbombere for at undslippe den skam, som voldtagne kvinder udsættes for.

Al-qaeda og andre oprørske grupper bliver beskyldt for at rekruttere kvinder til selvmordsaktioner, fordi de sjældnere end mænd bliver visiteret ved check-point ved grænseovergange. Det er også nemmere for en kvinde at skjule sprængstof under de lange kjoler, som mange muslimske kvinder bærer.

Mindst 36 kvinder forsøgte eller havde held med at sprænge sig selv i luften i 2008.

Året før var samme tal nede på otte, ifølge amerikansk militær-oplysninger.