Hun blev fotograferet, mens hun ammede i det offentlige rum. Nu vil hun ændre loven

Det britiske parlamentsmedlem Stella Creasy blev fotograferet, mens hun ammede sit barn i undergrundsbanen i London. Nu er hun gået sammen med en kollega om at gøre det kriminelt at fotografere ammende kvinder uden kvindernes samtykke.

»Man føler sig blottet,« forklarer det britiske parlamentsmedlem Stella Creasy, der blev fotograferet af en teenagedreng, mens hun ammede. Nu vil hun ændre lovgivningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: John Sibley/Ritzau Scanpix

Hun beskriver det som en »rædsel«.

Det britiske parlamentsmedlem Stella Creasy ammede sit barn i undergrundsbanen i det nordlige London.

»Det skete før lockdown, da mit barn ikke var særlig gammelt. Jeg blev nødt til at give hende mad. Hun græd,« fortæller Stella Creasy, der er valgt for Labour, til The Guardian.

Hun lagde mærke til, at en teenagedreng stirrede. Han havde sin telefon fremme, og hun troede, at han blot kiggede på den. Til sin gru opdagede Stella Creasy, at teenagedrengen grinede og tog billeder af hende.

»Man føler sig blottet,« forklarer Stella Creasy, der betegner fotograferingen som »modbydelig«.

Tager manden billeder?

På den baggrund er Stella Creasy nu gået sammen med et andet britisk parlamentsmedlem, Labours Jeff Smith. De vil samarbejde om at sikre, at handlingen fremover vil være kriminel.

Det sker, efter at Stella Creasy og Jeff Smith blev kontakt af en kvinde, 32-årige Julia Cooper, som havde haft en lignende oplevelse i en park. Hun sad i en gruppe af mødre og ammede sit barn – og hun så, at en mand tog billeder af hende med et kamera, der havde et særligt langt objektiv.

»Det var en kold dag, jeg havde en stor frakke på og var meget diskret,« siger den 32-årige kvinde.

Pludselig spørger Julia Cooper en af de øvrige mødre: Tager manden billeder?

»Han prøvede at tage nærbilleder af mine bryster. Jeg rystede, jeg følte mig så krænket. Min veninde talte til mig, men jeg kunne ikke koncentrere mig om, hvad hun sagde,« fortæller Julia Cooper til The Guardian.

Senere fulgte flere nedslående beskeder. Hun henvendte sig til manden, der nægtede at slette billederne. Da hun gik til politiet, oplyste de, at der intet var at gøre, for manden havde ikke gjort noget ulovligt.

Stella Creasy, Labour

»Det handler ikke om, hvorvidt du skal amme i det offentlige rum eller ej. Det handler om samtykke.«


»Det handler om samtykke«

Nu håber Julia Cooper så, at dette vil blive ændret. Hun kan ikke forestille sig, at noget parlamentsmedlem »vil finde det passende at tage billeder af kvinder, der ammer, uden at kvinden har givet samtykke«.

Håbet fra Stella Creasy og Jeff Smith er, at forbuddet mod at tage billeder af ammende kvinder kan blive et tillæg til den såkaldte »Voyeurism Act« fra 2019, som forbyder at tage billeder af andres genitalier i det offentlige rum. Det er dog kun underkroppen, der er forbudt at fotografere, skriver The Guardian.

»Det handler ikke om, hvorvidt du skal amme i det offentlige rum eller ej. Det handler om samtykke,« siger Stella Creasy.