Humanitære organisationer boykotter EUs aftale med Tyrkiet

Dansk Flygtningehjælp, FN, Læger uden Grænser med flere trækker sig ud af dele af arbejdet på de græske øer, fordi de ikke vil medvirke til »fængsling« af flygtninge og migranter.

Foto: STRATIS BALASKAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LESBOS: EUs aftale med den tyrkiske regering om at tilbagesende flygtninge, der har brugt Tyrkiet som transitland for at nå frem til Grækenland, får nu en lang række humanitære organisationer til at trække sig fra dele af nødhjælpsindsatsen.

Det gælder blandt andre Dansk Flygtningehjælp, der siden december sidste år har bistået de græske myndigheder med at sikre ordentlige modtageforhold i Moria-flygtningelejren på den græske ø Lesbos.

»Som konsekvens af ændringer i forholdene i Moria-registreringscentret har vi valgt at indstille en del af vores arbejde i Moria. Vi yder dog fortsat hjælp til de svageste ny­ankomne, som har brug for særlig støtte. Det arbejde bliver udført i koordination med (FNs Flygtningehøjkommissariat, UNHCR red.),« siger international chef i Dansk Flygtningehjælp Ann Mary Olsen.

Indtil EUs aftale med Tyrkiet, der trådte i kraft forrige søndag, var de modtagelejre, som de græske myndigheder med støtte fra EU har ansvaret for, og hvor flygtningene og migranterne registreres efter ankomsten til de græske øer, åbne lejre. Nu er de hermetisk lukkede af høje pigtrådshegn, og de kampklædte betjente ved indgangen lukker ingen ud. Det er i strid med de europæiske menneskerettigheder, mener organisationen Save the Children, der også har indstillet de fleste af sine aktiviteter i lejrene.

Mod FNs politik

Læger uden Grænser vil heller ikke deltage i et system, som organisationen kalder »uretfærdigt og inhumant«.

»Vi har taget den ekstremt vanskelige beslutning at indstille vore aktiviteter i Moria på Lesbos, fordi vi – ved at fortsætte indsatsen – vil medvirke til et system, som vi finder både uretfærdigt og inhumant,« forklarer Marie Elisabeth Ingres, der er leder af Læger uden Grænser i Grækenland.

Læger uden Grænser vil fortsætte med at tilbyde lægehjælp fra mobile klinikker til de flygtninge og migranter, der befinder sig uden for de græske og EU-støttede lukkede lejre.

UNHCR nedlægger også delvist arbejdet.

»UNHCR har indtil nu støttet myndighederne i de såkaldte »hotspots« på de græske øer, hvor flygtninge og migranter modtages, får hjælp og registreres. Under de nye vilkår er disse steder nu blevet fængselsfacilitete. Derfor har vi i overensstemmelse med vor politik om at modsætte os tvungen tilbageholdelse indstillet nogle af aktiviteterne på alle »detentions«-centrene på øerne,« fastslår UNHCRs talsperson Melissa Fleming.

Også Oxfam og Norsk Flygtningehjælp har mere eller mindre trukket sig fra arbejdet i de lukkede lejre, hvor græsk militær har overtaget uddelingen af mad.