Hugo Chávez for evigt

Venezuelas forfatning forhindrer Hugo Chávez i genvalg. Derfor skal den laves om, foreslår præsidenten, der også vil tage nye skridt hen mod sin »socialisme i det 21. århundrede« med indgreb i den private ejendomsret.

Der er rimelig god tid til 2013, skulle man mene. Er man af skæbnen udset til at revolutionere ikke blot sit hjemland men hele den latinamerikanske verden, kan det imidlertid være en irriterende deadline at have hængende over hovedet. Og det er lige præcis, hvad Hugo Chávez mener at være.

Derfor bebudede Venezuelas præsident allerede kort efter sit genvalg i december sidste år en forfatningsændring. Den nuværende grundlov, som Chávez selv fik vedtaget i 1999, sætter grænsen ved to seksårige embedsperioder. Den begrænsning skal fjernes, foreslog præsidenten, da han natten til i går præsenterede sit reformforslag for det venezuelanske parlament.

Oppositionen advarer om, at reformen i kraft af Chávez solide greb om det olierige sydamerikanske land vil være som at udskrive ham en blankocheck til magten. Den kritiserer også, at han ikke har indkaldt en grundlovgivende forsamling til at diskutere denne og en serie andre foreslåede ændringer.

Chávez, der ikke har tænkt sig at tage andre med på råd, hævder på sin side, at reformen kun berører 10 procent af den gældende forfatnings paragraffer. Det er derfor rigeligt, hvis den vedtages med to tredjedeles flertal i parlamentet, hvor partierne bag præsidenten sidder på alle mandater efter oppositionens boykot af det seneste valg, samt ved endnu en af de folkeafstemninger, som Chávez er ekspert i at vinde. Det er muligt, at relativt få paragraffer bliver berørt af reformen. Til gengæld er det helt centrale principper, Chávez vil ind og lave om på.

Den gode soldat Hugo
Det gælder eksempelvis paragraf 115, der beskytter venezuelanernes private ejendomsret. Den begrænses i reformforslaget kraftigt, og samtidig indføres en kollektiv, såkaldt »kommunal« ejendomsret, der skal fungere side om side med den private og den statslige. Chávez vil også gøre det lettere at fortsætte den nationaliseringsbølge, der tidligere pååret ramte koncessionsholdere og virksomheder indenfor olie-, energi- og telekommunikationsbranchen. En offensiv, der ifølge nyhedsbureauet Reuters nu vil blive rettet mod udvindingen af naturgas.

Forslaget omfatter desuden en indskrænkelse af nationalbankens råderum. En administrativ reform, der stækker delstaternes selvstyre. Indførelse af en arbejdsdag på seks timer. Samt socialsikring for tuskhandlere og selvbestaltede taxachauffører.

Et klassisk Chávez-mix af magtkoncentration og julemandstiltag, der naturligvis har ret i sig selv, men især fungerer som garniture for reformens centrale element: At sikre muligheden for genvalg også efter 2013.

»Jeg er på ingen måde selvskreven til at være præsident. Jeg er blot Hugo, en soldat. Hvis folket siger nej til mit forslag, er det slut,« bedyrede Chávez under sin tale i parlamentet og lod forstå, at han træder tilbage, hvis folkeafstemningen går ham imod.

Det sker næppe.