Hug til Uganda efter »afskyelig« homolov

USA genovervejer sit forhold til Uganda, mens Norge og Danmark ændrer udviklingsbistand efter forbudet mod homoseksualitet i Uganda.

Ugandere læser dagens aviser med nyheden om den underskrevne anti-homolov. Fold sammen
Læs mere
Foto: RONALD KABUUBI

UGANDA: Ugandas beslutning om at kriminalisere homoseksuelle blev mandag mødt med fordømmelse over store dele af verden.

Norge tilbageholder 50 millioner norske bistandskroner på grund af loven, Østrig vil nu gennemgå sin støtte til Uganda og Danmark omlægger udviklingsbistand for 50 millioner kroner, så pengene ikke længere går til den ugandiske regerings programmer, men til ikke-statslige aktiviteter.

»Loven bryder med grundlæggende menneskerettigheder og med Ugandas grundlov. Den vil forværre situationen for en allerede udsat gruppe, og kriminalisere enkeltpersoner og organisationer, som arbejder for seksuelle minoriteters rettigheder,« skriver den norske udenrigsminister Børge Brende i en udtalelse.

Sveriges finansminister Anders Borg, som tilfældigvis var på besøg i Uganda, benyttede lejligheden til at mødes med lokale homoaktivister og advare Ugandas regering om, at loven kan få »finansielle konsekvenser« for Uganda, Østafrikas tredjestørste økonomi.

Den voldsomt udskældte lov betyder, at »homoseksuelle aktiviteter« nu kan straffes med fængsel op til livstid, og at borgere får pligt til at angive homoseksuelle eller personer og organisationer, som støtter homoseksuelle. Nægter man at angive disse folk, risikerer man selv fængsel i op til tre år.

Homoseksualitet er i forvejen tabu i næsten hele Afrika og ifølge Reuters ulovligt i 37 lande.

Efter Ugandas præsident Museveni mandag satte sin underskrift på den endelige lovtekst, meddelte Det Hvide Hus, at USA nu tager sit forhold til Uganda op til genovervejelse. Det Hvide Hus’ talsmand, Jay Carney, kaldte loven »afskyelige« og sagde, at Uganda har taget et skridt baglæns.

Reaktionerne fra Vesten mødes dog tilsyneladende med skuldertræk i Uganda.

Tirsdag »fejrer« en ugandisk avis vedtagelsen af anti-homoloven ved at bringe navnene på 200 personer, som anklages for at være homoseksuelle.

»Afsløret!« skriver tabloidavisen The Red Pepper på sin forside sammen med billeder af navngivne personer, som angiveligt er homoseksuelle: »Her er navnene på Ugandas 200 top-homoer,« står der.

I 2011 blev den prominente aktivist for homoseksuelles rettigheder, David Kato, overfaldet i sit hjem og brutalt myrdet med en hammer, efter en avis havde trykt billeder, navne og adresser på forskellige ugandiske homoseksuelle sammen med opfordringen: »Hæng dem!«.