Huckabee tordner frem i Iowa

Baptist-præsten Mike Huckabee er ved at vende hele den republikanske valgkamp på hovedet. I en ny måling fra den første valgstat, Iowa, får han dobbelt så mange stemmer som nummer to.

Foto: Yana Paskova / AFP

WASHINGTON: Der skrives politisk historie i staten Iowa i disse dage. Ud af næsten ingenting er den tidligere guvernør og præst, Mike Huckabee, på få uger tordnet frem til en suveræn føring foran mere kendte rivaler som Mitt Romney, John McCain og Fred Thompson.

Og New Yorks tidligere borgmester, Rudy Giuliani, der ellers længe lignede en sikker vinder for Republikanerne, er i Iowa sendt helt ned på fjerdepladsen.

De forbløffende tal optræder i en ny meningsmåling foretaget blandt 1.400 vælgere af magasinet Newsweek onsdag og torsdag i denne uge og offentliggjort i nat dansk tid. Mike Huckabee får ifølge målingen 39 procent af stemmerne. I den forrige måling fra slutningen af september fik han blot seks procent. En fremgang på 33 procentpoint.

Mitt Romney er langt efter på andenpladsen med 17 procent af stemmerne – ned fra 25. Romney kan håbe, at hans tale om sin tilknytning til mormon-kirken torsdag har flyttet nogle af vælgerne tilbage i hans lejr, men løbet synes at være kørt. Ifølge målingen får Huckabee halvdelen af alle stemmer fra vælgere, der betragter sig selv som evangelister, mod blot 14 til Romney.

Under alle omstændigheder er Huckabees fremgang lige til historiebøgerne

- Man ser meget sjældent noget lignede, siger analytikeren Larry Hugick, der er ansvarlig for meningsmålingen og tilknyttet Newsweek’s opinions-samarbejdspartner, Princeton Survey Research Associates.

- Huckabee udfylder et vakuum. Ingen på den republikanske side har kunnet samle stærk støtte, forklarer Larry Hugick.

På tredjepladsen ligger Fred Thompson med 10 procent (ned fra 16), Giuliani er nummer fire med 9 procent (ned fra 15), mens McCain er lige efter med 6 procent (ned fra 7).

Situationen blandt Demokraterne er det kendte: Hillary Clinton og Barack Obama er i dødt løb med henholdsvis 30 og 29 procent af stemmerne i Iowa, mens John Edwards er lige efter med 21 procent. Målingen viser dog, at Barack Obama vinder mere og mere frem – især blandt de vælgere, der helt sikker vil dukke op til demokratiske partimøder den 3. januar, hvor valget finder sted.

Iowa og New Hampshire er traditionelt vigtige indikatorer for, hvem der vinder partiernes nominering til præsidentvalget næste år i november. New Hampshire afholder primærvalg den 8. januar, fem dage efter Iowas såkaldte caucus (partimøder).

stougaard@verizon.net