Hu Jintao: Korruption truer os

Der skal slås hårdt ned på korruption, for det truer Kommunistpartiet, der sidder ved magten i Kina. Det var præsident Hu Jintaos budskab fra talerstolen ved partiets kongres.

Hu Jintao. Fold sammen
Læs mere
Foto: GOH CHAI HIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Korruption truer det ledende parti, Kommunistpartiet, og staten i Kina, og derfor skal det ud af verden. Synderne må straffes hårdt.

Ordene kom fra landets afgående præsident, Hu Jintao, da han stod på talerstolen ved åbningen af partiets 18. partikongres i Beijing. Her lovede han politiske reformer, og han lagde ifølge Reuters vægt på, at der skal slås ned på både de magtfulde personer og de, der er i lavere lag, hvis de tillader korruption.

- Hvis vi mislykkedes med at håndtere på dette problem (korruption) ordentligt, kan det vise sig at være fatalt for partiet og endda ende med at ødelægge partiet og staten, advarede han.

Den hårde linje kommer, efter den regionale leder Bo Xilai er blevet smidt ud af partiet. Han blev beskyldt for at have misbrugt sin stilling, for at bruge bestikkelse og andre kriminelle handlinger. Det har sat sine tydelige spor på partiets ledelse forud for partiets kongres, hvor et magtskifte er i vente.

- Vi må aldrig lade ord tage pladsen for lovgivning eller (personlig) magt erstatte lovgivning; ej heller vil vi tillade, at loven bliver ignoreret til fordel for personlig vinding, dundrede præsidenten.

Partikongressen varer i syv dage, og i den afsluttende fase forventes det, at vicepræsident Xi Jinping bliver udpeget til at efterfølge præsident Hu.

Lyt til podcast: Magtskiftet i Kina