Hu er ingen »bedstefar Wen«

Hvem er egentlig manden Hu Jintao, der er den mest magtfulde af BRIK-landenes ledere.

Hu Jintao Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: Han er en af verdens mest magtfulde personer. Han er præsident for en femtedel af klodens befolkning. Han er den vigtigste af de fire ledere i BRIK-samarbejdet. Men hvem er Hu Jintao?

Han er et mysterium. Selv for mange kinesere. Det er nemmest at forklare, hvad han ikke er, og det kan man gøre ved at se på makkerparret Hu og Wen.

Hu Jintao blev generalsekretær for Kinas Kommunistparti i 2002, og året efter blev han præsident for Folkerepublikken Kina. Det har han været lige siden, og han går af i 2012. Det gør hans makker, premierminister Wen Jiabao, også.

Wen viste følelser

Wen er noget så sjældent som en folkekær, kinesisk politiker. Han var den første af toppolitikerne, der rejste fra Beijing til Sichuanprovinsen, da den blev ramt af det store jordskælv i 2008. Der brød han nærmest sammen for åben skærm. Han var tydeligt berørt. En kinesisk politiker, der viser følelser for åben skærm? Uhørt. Hans popularitet eksploderede, og siden da har han været kendt som enten »Bedstefar Wen« eller »Baobao«.

Han var også den første til at rejse til Qinghai, hvor jordskælvet tidligere på ugen har dræbt over 1.100 personer, såret mere end 10.000 og gjort 100.000 hjemløse. Igen havde han svært ved at lægge skjul på sine følelser.

Han tjener i sandhed folket, mener kineserne. Tilbage i 1980erne var Wen også højre hånd for den lige så populære generalsekretær Hu Yaobang. Under den vilde debat i midten af 80erne blev Hu Yaobang sat fra bestillingen i 1987, fordi han blev kritiseret for at være for blød over for de intellektuelle. Det var Hu Yaobangs død i 1989, der var årsag til demonstrationerne på Tiananmen - eller som vi kender den: »Den Himmelske Fredsplads«.

Mens Wen Jiabao var i det nordlige Beijing, så var Hu Jintao partisekretær og reel leder for Tibet i det sydlige Kina. Her slog han et oprør ned, hvor nogle gæt går på hundreder af dræbte og flere tusinde, der blev arresteret.

Hu Jintao er ikke kendt for at være folkelig. Ligesom Wen har han besøgt jordskælvsområderne i 2008 og han afbrød BRIK-mødet i Sydamerika, for at tage til Qinghai. Men han viser ikke følelser som Wen. Overhovedet ikke. Hans ansigtsudtryk ude blandt de sammenstyrtede bygninger er det samme, som når han står i Beijing og fremfører en af sine blodfattige taler, som han er kendt for.

Hu Jintao har skærmet sig selv og sin familie fra offentligheden. Han er langt væk. En forsigtig og pragmatisk politiker- der også er aldeles kedsommelig.