Howard: Olie var ikke årsag til Irak-krig

Australien gik ikke ind i Irak på grund af olie. Det siger premierminister Howard. Onsdag sagde hans forsvarsminister det modsatte.

Australiens premierminister, John Howard, understregede torsdag, at olie intet har at gøre med Australiens engagement i Irak. Dermed lagde han afstand til Australiens forsvarsminister, Brendan Nelson, der onsdag sagde, at et af hovedmålene med at gå med i krigen i Irak var at sikre landets olieforsyninger.

- Vi er der ikke på grund af olie, og vi gik ikke ind i Irak på grund af olie. En masse olie stammer fra Mellemøsten, det ved vi alle. Men grunden til, at vi bliver der, er, at vi ønsker at give Iraks befolkning en mulighed for demokrati, sagde Howard til Sydney Radio.

Forsvarsministerens udtalelser ventes ikke desto mindre at bidrage til krigsmodstandernes argumenter om, at den amerikanskledede invasion af Irak i 2003 handlede mere om olie end om at finde Saddam Husseins masseødelæggelsesvåben. Masseødelæggelsesvåbnene viste sig senere at være ikke-eksisterende.

/ritzau/