Hovedpinepiller under allergi-mistanke

Børn, der får hovedpinepiller med stoffet paracetamol, kan udvikle allergi og astma senere i livet, viser ny undersøgelse.

En ny New Zealandsk undersøgelse betoner risikoen ved at give små børn hovedpinepiller. Stoffet paracetamol, som findes i de fleste smertestillende piller, mistænkes for at være årsag til allergi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når man giver sit barn smertestillende piller som Panodil og Pamol, fordi det har feber eller hovedpine, bør man nok tænke sig om en ekstra gang.

Panodil og Pamol er bare et par af de mange smertestillende piller, der indeholder stoffet paracetamol, og det stof mistænkes nu for at være en årsag til, at børn senere i livet udvikler allergi. Det viser en undersøgelse, som er blevet offentliggjort i tidsskriftet "Clinical and Experimental Allergy", der er baseret i New Zealand.

»Problemet er, at paracetamol bliver givet helt frit til unge børn,« siger manden bag undersøgelsen, Julian Crane, der er professor ved Otago University.

»Vi har en del bevismateriale, der viser, at der foregår noget mistænksomt. Det er ikke fuldstændig klarlagt endnu, det er problemet,« siger han.

Tre gange så sandsynligt

Samtidig fastslår han, at der er brug for at researche mere på området. Fordelene ved at anvende paracetamol, hvis man for eksempel har feber, er stadig større end ikke at anvende dem, siger han.

I undersøgelsen har man kigget nærmere på 505 babyer og 914 fem- og seksårige, der har fået stoffet paracetamol, og resultatet blev slående for de yngste børn.

»Den primære konklusion er, at det er mere end tre gange så sandsynligt, at de børn, der får paracetamol, før de er 15 måneder gamle, udvikler allergi. Og det er dobbelt så sandsynligt, at seksårige børn udvikler astma, sammenlignet med hvis de ikke havde fået paracetamol,« siger Julian Crane.

Han erkender dog, at eftersom der ikke findes andre smertestillende piller på markedet, kan man stadig anvende det mistænksomme stof.

»Hvis jeg havde et barn med feber, ville jeg give det paracetamol,« siger han.