Hovedpersoner i canadisk skandale går begge til valg mod premierministeren

Jane Philpott og Jody Wilson-Raybould blev begge smidt ud af Justin Trudeaus Liberale Parti, efter at de blev hovedpersoner i en sag om et canadisk firma, som premierminister Trudeau beskyldes for at ville beskytte mod anklager om korruption. Nu går de til valg mod premierministeren.

Den canadiske premierminister, Justin Trudeau, beskyldes for at have forsøgt at beskytte et canadisk selskab mod korruptionsanklager. Nu har to af hans tidligere ministre annonceret, at de stiller op til parlamentsvalget i oktober for at udfordre ham. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANE DE SAKUTIN

Presset øges mod Canadas premierminister, Justin Trudeau.

Mens han i månedsvis er blevet beskyldt for at have misbrugt sin politiske magt til at beskytte et stort canadisk selskab mod anklager om korruption, har to ministre, som han undervejs er raget uklar med, nu meldt sig som udfordrere ved Canadas kommende parlamentsvalg.

Dette kan ramme det Liberale Parti hårdt, skriver The Guardian. For alt imens Trudeaus popularitet daler i meningsmålingerne, kan det blive svært for det Liberale Parti at få flertal til at danne regering, fordi de to tidligere partimedlemmer nu stiller op som løsgængere.

Den ene af udfordrerne er den forhenværende justitsminister Jody Wilson-Raybould. Det er hende, der tidligere har anklaget Trudeau og hans stab for i månedsvis at have forsøgt at overbevise hende om, at hun skulle undlade at føre en sag mod canadiske SNC-Lavalin – et af verdens største entreprenørselskaber, som er mistænkt for at stå bag korruption og bestikkelse i Libyen.

Den anden er tidligere budgetminister Jane Philpott, der tidligere er blevet beskrevet som en af Justin Trudeaus allernærmeste allierede. Hun forlod i marts regeringen på baggrund af skandalen om SNC-Lavalin. Dengang lød det, at hun ikke længere havde »tillid til regeringen«.

I april blev de begge ekskluderet fra partiet, skriver The Guardian.

Såvel Philpott som Wilson-Raybould var populære partimedlemmer i Justin Trudeaus Liberale Parti og har haft tunge ministerposter i regeringen. Selv om de har koordineret deres kampagner, stiller de altså nu op som løsgængere og går til valg med ambitioner om at blive uafhængige stemmer i parlamentet.

Dette har ifølge The Guardian allerede fået det Liberale Parti til at bekymre sig over, om de to tidligere partimedlemmer kan få så mange stemmer, at partiet mister sit flertal – og regeringsmagten går til De Konservative i stedet. De seneste meningsmålinger sætter således De Konservative foran det Liberale Parti, som de seneste måneder har haft lavere støtte i befolkningen end længe set.

Parlamentsvalget finder sted i oktober.

Justin Trudeau anklages for at have beskyttet SNC-Lavalin mod anklagerne, så han selv kan få en bedre valgkamp. Bliver selskabet dømt for korruption, vil det stå over for et ti år langt forbud mod at udføre opgaver for den canadiske stat – og det kan gå hårdt ud over de 9.000 canadiske vælgere, som arbejder for selskabet.

Især de 3.400, der arbejder for SNC-Lavalin i Quebec, anklages Justin Trudeau for at have haft i tankerne, idet han desperat har brug for deres stemmer, såfremt han skal vinde parlamentsvalget.

Sagen har for længst fået oppositionen til at kræve Justin Trudeaus øjeblikkelige tilbagetræden.