Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Charles Graner blev i 2004 idømt 10 års fængsel for at have mishandlet irakiske fanger i årene 2003 til 2004. Han har indtil videre afsonet seks og et halvt år i et militærfængsel i Kansas. Men i går blev han løsladt på prøve ind til 25. december 2014. Det skriver The Independent.
Den amerikanske korporal, Charles Graner, blev dømt for at bruge fangerne som byggeklodser og stablede dem i pyramider. Han slog en af fangerne i hovedet med en knyttet næve, så han gik ud som et lys. Og han tvang indsatte til at onanere, mens amerikanske soldater stod klar med kamera og blitz til at forevige det nedværdigende øjeblik. Charles Graner blev sammen med seks andre amerikanske soldater dømt for mishandlingen af fangerne i Abu Ghraib-fængslet uden for Bagdad.
Det stærkeste bevis mod Charles Graner og de seks andre fangevogtere var billeder af grinende amerikanske soldater med store smil, der poserer ved siden af en bunke af nøgne indsatte eller fanger holdt i hundesnor.
Krænkelserne skabte debat
Da billederne blev offentliggjort, skabte det stor debat om, hvorvidt de barske forhørsmetoder godkendt af Pentagon var tortur. Og mange var også bekymrede for, om debatten kunne være til fare for amerikanske soldater i Irak. Charles Graner forsvarede sig med, at hans omgang med de irakiske fanger var dikteret af den amerikanske militære efterretningstjeneste som led i en større plan for at få fangerne til at bløde op og give informationer fra sig.
Da Graner blev dømt i 2004, blev han foruden de 10 års fængsel frataget sin militære rang som korporal og mistede rettet til alle former for løn og goder.
I Irak har Graners løsladelse skabt vrede, og indbyggere i Bagdad kritiserer beslutningen. Og irakiske ledere har sagt, at de vil tale med USA om muligheden for at forlænge straffen, erfarer Khaleej Times. Men der er ikke blevet lavet en aftale endnu.
Den amerikanske hær har efter løsladelsen ikke ønsket at oplyse, hvor Graner opholder sig.