Hovedmanden bag mishandling i Abu Ghraib løsladt

Charles Graner, der stod bag mishandlinger af fanger i det irakiske Abu Ghraib-fængsel, blev i går løsladt fra et amerikansk militærfængsel.

I går blev blev Charles Graner (th.) løsladt efter at have siddet seks og et halvt år i fængsel for mishandling af irakiske fanger i Abu Ghraib-fængslet. Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL BUCK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Charles Graner blev i 2004 idømt 10 års fængsel for at have mishandlet irakiske fanger i årene 2003 til 2004. Han har indtil videre afsonet seks og et halvt år i et militærfængsel i Kansas. Men i går blev han løsladt på prøve ind til 25. december 2014. Det skriver The Independent.

Den amerikanske korporal, Charles Graner, blev dømt for at bruge fangerne som byggeklodser og stablede dem i pyramider. Han slog en af fangerne i hovedet med en knyttet næve, så han gik ud som et lys. Og han tvang indsatte til at onanere, mens amerikanske soldater stod klar med kamera og blitz til at forevige det nedværdigende øjeblik. Charles Graner blev sammen med seks andre amerikanske soldater dømt for mishandlingen af fangerne i Abu Ghraib-fængslet uden for Bagdad.

Det stærkeste bevis mod Charles Graner og de seks andre fangevogtere var billeder af grinende amerikanske soldater med store smil, der poserer ved siden af en bunke af nøgne indsatte eller fanger holdt i hundesnor.

Krænkelserne skabte debat

Da billederne blev offentliggjort, skabte det stor debat om, hvorvidt de barske forhørsmetoder godkendt af Pentagon var tortur. Og mange var også bekymrede for, om debatten kunne være til fare for amerikanske soldater i Irak. Charles Graner forsvarede sig med, at hans omgang med de irakiske fanger var dikteret af den amerikanske militære efterretningstjeneste som led i en større plan for at få fangerne til at bløde op og give informationer fra sig.

Da Graner blev dømt i 2004, blev han foruden de 10 års fængsel frataget sin militære rang som korporal og mistede rettet til alle former for løn og goder.

I Irak har Graners løsladelse skabt vrede, og indbyggere i Bagdad kritiserer beslutningen. Og irakiske ledere har sagt, at de vil tale med USA om muligheden for at forlænge straffen, erfarer Khaleej Times. Men der er ikke blevet lavet en aftale endnu.

Den amerikanske hær har efter løsladelsen ikke ønsket at oplyse, hvor Graner opholder sig.