Hovederne ruller efter politisk skandale i USA

To højtstående topfolk fra New Jerseys republikanske guvernør Chris Christies inderkreds er blevet fyret, efter de har løjet omkring en politisk skandale om vejbanelukninger på en bro.

New Jersey-guvernøren Chris Christie Fold sammen
Læs mere
Foto: JEFF ZELEVANSKY

USA: New Jerseys guvernør Chris Christie lagde sig torsdag fladt ned og undskyldte over for vælgerne, efter en politiske skandale, der hurtigt er blevet døbt »Bridgegate«, har ramt den republikanske politiker, som af mange ses som en seriøs kandidat til det næste amerikanske præsidentvalg om to år.

På et pressemøde forklarede Chris Christie, at han ikke havde noget kendskab til, at personer i hans stab øjensynligt har være involveret i lukningen af flere vejbaner på George Washington-broen mellem New Jersey og New York i fire dage i september sidste år. En lukning, der skabte trafikkaos, og som ifølge offentliggjorte email-korrespondancer og sms-beskeder fra medarbejdere fra Christies stab viser, at der muligvis har været tale om en bevidst lukning som hævn for, at borgmesteren i Fort Lee, demokraten Mark Sokolich, ikke støttede et genvalg af Christie som guvernør.

»Jeg er flov og ydmyget af den opførsel, som nogle fra min stab står bag. Jeg er ikke tvivl om, at deres opførsel er uacceptabel, og den viser ikke respekt for regeringen og de folk, vi tjener,« sagde Chris Christie på pressemødet.

Christies vice-stabschef, Bridget Anne Kelly, skrev ifølge afsløringerne i en sms »Tid til nogle trafikproblemer i Fort Lee« til chefen for styringen af broen, David Wildstein.

David Wildstein svarede »Det er modtaget.«

Chris Christie har fyret de to medarbejdere, der har stået bag de offentliggjorte emails og sms-beskeder. Ud over Bridget Anne Kelly har Christies tidligere kampganeleder Bill Stepien fået besked om ikke at involvere sig mere i arbejdet med den ellers populære republikanske politiker.

Under lukningen af vejbanerne blev blandt andet skolebusser og ambulancer forsinket, hvilket i flere tilfælde betød, at kritiske situationer blev forværret på grund af bilkøerne.

Chris Christie sagde på pressemødet, at han i sidste ende selv er ansvarlig for de kontroversielle udtalelser fra hans medhjælpere, men understregede, at han ikke selv har kendt til involveringen i sagen. Medarbejderne blev for fire uger siden udspurgt, om de kendte til sagen, men her var beskeden, at det gjorde de ikke - altså en løgn.

»Der er ingen undskyldning for den opførsel. Der er ikke nogen undskyldning for at lyve over for en guvernør,« sagde Chris Christie.

Kort før Chris Christies pressemøde torsdag meddelte statsadvokaten i New Jersey ifølge Reuters, at han åbner en sag for at undersøge, om der er sket lovbrud i forbindelse med »Bridgegate«.