Hostende May forbereder briterne på alt

Theresa May er forberedt på alt i forhandlingerne med EU, slog hun fast i en tale onsdag, hvor et hosteanfald gjorde talen en sej kamp at komme igennem.

Theresa May er forberedt på alt i forhandlingerne med EU, slog hun fast i en tale onsdag, hvor et hosteanfald gjorde talen en sej kamp at komme igennem. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHIL NOBLE

Manchester. Næsten alt, der kunne gå galt, gik galt, da den britiske premierminister, Theresa May, holdt sin tale til Det Konservative Partis landsmøde i Manchester onsdag.

May kæmpede med en genstridig hoste og en kulisse, hvor bogstaverne på skiltet bag hende faldt ned foran de rullende kameraer.

Og som om det ikke var nok, blev May desuden afbrudt undervejs af en komiker, der opfordrede hende til at træde tilbage.

Trods de mange forhindringer nåede May dog i mål med sit budskab om, at den britiske regering forbereder sig på »enhver situation« i forhandlingerne om brexit.

Det vil også sige, at forhandlingerne kan ende uden en aftale med EU.

»Det er på alle måder i vores interesse, at forhandlingerne ender med en aftale. Men som regering er det vores ansvar at forberede os på et andet udfald. Og lad mig forsikre jer alle for, at det er præcis, hvad vi gør,« sagde May.

Talen er klimakset på det fire dage lange landsmøde hos De Konservative.

Men hendes afsnit om brexit afslørede intet nyt om den britiske regerings tilgang til EU-skilsmissen.

Den skal være en realitet ved udgangen af marts 2019. Og fra Frankrig lyder der på vegne af EU en meget direkte opfordring til May.

»Vi vil have vores penge tilbage, lød det tirsdag fra den franske økonomiminister,« Bruno Le Maire.

Han henviser til de penge, som Storbritannien skal betale i forbindelse med EU-skilsmissen.

Det handler om den britiske andel af de projekter, som briterne har været med til at beslutte i EU. Der er nævnt beløb på op mod 100 milliarder euro.

Maire spiller på det udtryk, som den tidligere konservative britiske premierminister Margaret Thatcher blev berygtet for i EU i 1980.

»Jeg vil have mine penge tilbage,« sagde hun dengang, da hun var uenig i, hvad Storbritannien skulle betale til fællesskabet.

May undskyldte i talen også over for de delegerede for et dårligt resultat ved valget i juni.

Planen var at styrke hendes mandat forud for forhandlingerne med EU, men i stedet mistede De Konservative flertallet i parlamentet og er i dag afhængige af stemmer fra et nordirsk protestantisk parti.

/ritzau/