Hospitaler truer ansatte: Hvis I fortæller om vores mangler, bliver I fyret

Amerikanske læger og sygeplejersker ønsker at fortælle befolkningen sandheden om, hvad der foregår på landets hospitaler. Men det kan koste dem jobbet.

 
Her er et overblik over coronavirussens udbredelse i USA.Video: Reuters. Redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere

Den amerikanske læge Ming Lin skrev først et Facebook-opslag. Her berettede han om, hvordan hans arbejdsplads – et hospital i staten Washington – manglede beskyttelsesudstyr og testkit.

Senere gav han et interview til Seattle Times, hvor han klagede over manglen på basalt udstyr. Og så blev han fyret.

I Chicago er en sygeplejerske blevet fyret, efter at hun har sendt en e-mail til sine kolleger, hvor hun undrede sig over manglen på masker. I New York er ansatte blevet advaret om, at de kan blive fyret, hvis de snakker med medierne uden tilladelse.

Flere amerikanske hospitaler truer deres ansatte med fyringer, hvis de fortæller, at hospitalerne mangler udstyr midt i den enorme sundhedskrise, skriver mediet Bloomberg

»Hospitalerne giver sygeplejersker og andre ansatte mundkurv på i et forsøg på at bevare deres image,« siger Ruth Schubert, talsperson for sygeplejerskerne i Washington.

»Det er skandaløst.«

I New York er der ikke længere plads på byens lighuse. I stedet bruger nogle hospitaler kølelastbiler som alternativ. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephanie Keith/AFP/Ritzau Scanpix.

Offentligheden har ret til at vide, hvad der i virkeligheden foregår på de amerikanske hospitaler i øjeblikket, siger hun.

Nogle ansatte på amerikanske hospitaler har de seneste uger brugt de sociale medier til at klage over utilstrækkeligt udstyr. Flere opslag med hashtagget #GetmePPE – skaf mig beskyttelsesudstyr – er gået viralt.

Ifølge Glenn Cohen, direktør for den bioetiske afdeling på Harvard Law School, giver det god mening, når lægerne råber op på de sociale medier. Det kan være deres bedste chance for at få bedre udstyr, siger han.

»Når de hospitalsansatte ikke bliver beskyttet, bliver befolkningen meget vred.«

Regler om tavshedspligt forhindrer de hospitalsansatte i at tale offentligt om de enkelte patienter, men der er ingen love, der som udgangspunkt forbyder dem i at tale om deres arbejdsforhold.

Tidligt i det amerikanske coronaudbrud fremstod landets sundhedsvæsen overordentlig uforberedt. I mange stater var der alvorlig mangel på testudstyr, som gjorde det umuligt at vide, hvor hurtigt sygdommen egentlig spredte sig i USA.

USA har nu over 4.000 døde som følge af covid-19 og 189.510 smittetilfælde. Det seneste døgn mistede 865 mennesker livet. Det er det hidtil højeste på et døgn.