Hongkong-leder håber på fortsat fred efter roligt valg

Ved lokalvalget i Hongkong i weekenden løb de prodemokratiske partier med næsten 400 af 452 sæder.

Hongkongs leder, Carrie Lam, takkede byens borgere for et fredeligt valg ved en pressekonference i Hongkong natten til tirsdag. Nicolas Asfouri/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Hongkong. Hongkongs leder, Carrie Lam, erkender, at resultatet af lokalvalget i weekenden viser en utilfredshed med den kinesiske regering.

Det siger lederen, der er bakket op af Kina, ved en pressekonference i Hongkong tirsdag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Pressemødet kommer, dagen efter at valgresultatet viste, at de prodemokratiske partier løb med næsten 400 af 452 sæder.

Det er mere end en tredobling og det klart højeste i de 20 år, lokalvalg har eksisteret i Hongkong.

Valget skete midt i en tumultarisk tid med voldsomme protester, der har stået på i Hongkongs gader gennem flere måneder.

Men i den seneste uge har der på utraditionel vis været roligt.

Lam siger, at hun håber på, at freden fortsætter efter valget.

- Alle vil gerne gå tilbage til et normalt liv. Vold løser intet, siger hun ifølge Reuters.

Den knusende jordskredssejr ved lokalvalget lægger nyt pres på Hongkongs upopulære regeringsleder og styret i Beijing, der støtter hende.

Carrie Lam erkender, at resultatet viser, at borgerne ikke er tilfredse med Kinas håndtering af den månedlange konflikt med demonstranterne.

- Valgresultatet viser en utilfredshed med den tid, det har taget at tage affære med den aktuelle politiske ustabilitet og at finde en ende på volden, siger hun ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den øjeblikkelige fred sker efter en uge, hvor demonstranter kastede med benzinbomber og skød med pile mod politiet. Det svarede igen med tåregas og skud med gummikugler.

I løbet af de mange måneders demonstrationer har der været formuleret fem krav til regeringen. Et er blevet efterlevet, men fire resterer, herunder demokratiske reformer og undersøgelser af politiets brug af vold.

Regeringen efterlevede kravet om at droppe et lovforslag om udlevering af borgere til retsforfølgelse i Kina.

/ritzau/