Hongkong-demonstranter former kilometerlang menneskekæde

Inspireret af en baltisk demonstration i 1989 har Hongkong-demonstranter fredag taget hinanden i hænderne.

Demonstranter holdt hinanden i hænderne, før de senere lyste op mod aftenhimlen i Hongkong med deres smartphones. Lillian Suwanrumpha/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Tusindvis af demonstranter har fredag aften formet en lang menneskekæde på tværs af den selvstyrende region Hongkong.

Det er det seneste tiltag blandt de mange demonstranter, der i næsten 11 uger har været aktive i Hongkongs gader.

Demonstranterne holdt hinanden i hænderne, inden de senere tændte for lyset i deres smartphones og holdt dem op mod aftenhimlen. Arrangørernes håb var, at kæden, der bredte sig over tre motorvejsruter, ville være omkring 40 kilometer lang, skriver nyhedsbureauet AP.

Fredagens demonstrationer i Hongkong var inspireret af »Den Baltiske Kæde«, som blev sammensat af personer i Estland, Letland og Litauen for præcis 30 år siden - den 23. august 1989.

Det var den største demonstration nogensinde imod styret i Sovjetunionen. To år senere vandt de tre lande deres selvstændighed.

»Ved at gøre det her viser vi hele verden, hvad folk i Hongkong er i stand til. Hvad folk gjorde for 30 år siden, kan vi også gøre,« siger Cat Law, der er i 60'erne og bor i Hongkong.

I Litauens hovedstad, Vilnius, hvor »Den Baltiske Kæde« blandt andet fandt sted, mødte nogle hundrede folk fredag op for at vise deres støtte.

»Vi bliver nødt til at vise solidaritet med hongkongerne.«

»De står forrest i kampen for frihed og demokrati,« lyder det fra Mantas Adomenas, der sidder i oppositionen i Litauen, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Der har været voldsom uro og protester i Hongkong de seneste måneder.

Demonstrationerne begyndte for alvor i begyndelsen af juni, da borgerne i Hongkong protesterede over et nyt lovforslag. Forslaget ville gøre det muligt at udlevere borgere fra Hongkong til retsforfølgelse i Kina.

Hongkongs regeringsleder, Carrie Lam, har erklæret lovforslaget for skrottet.

Men demonstranterne er utilfredse med, at hun ikke formelt har trukket det tilbage. Mange kræver også, at Lam træder tilbage.

De er bekymrede for en stigende kinesisk indflydelse i regionen.

/ritzau/