Hongkong afviser lederens undskyldninger – og samler største demonstration nogensinde

Over to millioner gik på gaderne i Hongkong søndag. De protesterer over den planlagte og udskældte udleveringslov – og de kræver regeringslederens afgang.

Lørdag meddelte Hongkongs leder, Carrie Lam, i en TV-transmitteret tale, at den udskældte udleveringslov ville blive udsat på ubestemt tid, men altså ikke droppet. Dette blev afgørende for demonstranterne, der dagen efter mødte mere talstærkt op i Hongkongs gader end nogensinde. Over to millioner deltog i demonstrationerne, skriver flere medier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jerome Favre/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hongkongs leder, Carrie Lam, har undskyldt over for befolkningen. Dette er dog langtfra tilstrækkeligt til at få indbyggerne i det kinesiske selvstyre til at blive hjemme. Søndag gik over to millioner borgere på gaderne for at protestere mod Carrie Lams planlagte udleveringslov, ligesom de krævede hendes afgang.

Mandag ventes demonstrationerne at fortsætte, skriver The Guardian.

Demonstrationen er muligvis den største, der nogensinde har fundet sted i Hongkong – i hvert fald siden den tidligere britiske koloni blev givet tilbage til Kina i 1997 under overskriften »Ét land, to systemer«.

Hongkong er et administrativt selvstyre med uafhængige domstole, fri presse og åbent internet, og dermed har indbyggerne flere frihedsrettigheder, end kinesere på fastlandet har.

Med forslaget om en ny udleveringslov, som Carrie Lam altså trods protester endnu ikke har trukket tilbage, kan mistænkte i Hongkong udleveres til retsforfølgelse i blandt andet Kina.

Lovforslagets kritikere frygter, at Kina vil anvende loven til åbent at forfølge politiske modstandere, som hidtil har haft politisk helle i Hongkong.

I en pressemeddelelse fra Carrie Lams kontor lød det søndag, at Hongkong-lederen »indrømmede, at mangler i regeringens arbejde har ført til konflikter i Hongkongs samfund og har skuffet og bekymret mange borgere«, oplyser Al Jazeera.

»Regeringschefen undskylder til borgerne og lover at acceptere kritik med den mest oprigtige og ydmyge attitude,« står der i pressemeddelelsen.

Der er dog stadig ikke noget, der tyder på, at Carrie Lam helt og aldeles vil skrotte lovforslaget, sådan som demonstranterne kræver. Hun virker ej heller klar til at trække sig som regeringsleder. Det vil demonstranterne – og Hongkongs oppositionspolitikere – også gerne have.

Lørdag meddelte Lam i en TV-transmitteret tale, at den udskældte udleveringslov ville blive udsat på ubestemt tid, men altså ikke droppet. Den forskel var afgørende for demonstranterne, der dagen efter mødte mere talstærkt op i Hongkongs gader end nogensinde før.

»At udsætte loven, men ikke droppe den, er som at holde en kniv over nogens hoved og sige, at »jeg har ikke tænkt mig at dræbe dig nu, men jeg kan gøre det når som helst«,« siger Betty, en 18-årig demonstrant til The Guardian.

Både demokratiaktivister, studerende, forretningsfolk, skoleelever og ældre borgere er den seneste uge mødt op for at vise deres modstand mod loven. Onsdag anvendte politiet både gummikugler og tåregas mod demonstranterne – 70 personer blev såret ifølge The Guardian.

Mandag morgen nægtede flere hundrede demonstranter at forlade gaderne i Hongkong. Demonstranter har i øvrigt opfordret både studerende og arbejdere til at strejke mandag.