Hong Kongs unge vil selv bestemme

Karrierebevidste unge føler, at de har meget at vinde ved at sætte sig op imod det kinesiske styre. Læs analysen fra Lasse Karner, Berlingskes korrespondent i Beijing.

Den unge protesterende i Hong Kong forsøger at undgå, at det kinesiske styre i Beijing får for meget at skulle have sagt i Hong Kong. Fold sammen
Læs mere
Foto: BOBBY YIP

BEIJING: For syv år siden havde jeg fornøjelsen af at læse et semester på Hong Kong Universitet. Jeg husker mine lokale medstuderende som fagligt dygtige og evigt behjælpelige. Men mange tætte venskaber blev det aldrig til. Rent ud sagt havde jeg svært ved at se fidusen i deres interesser og prioriteter.

De mest aktive studentergrupper og foreninger var uden sammenligning diverse erhvervsklubber med et benhårdt fokus på netværksopbygning og karriereplanlægning. Det var nærmest en kunst at snige sig udenom deres visitkort. Derimod var det svært at få øje på diskussionerne om forholdet til det kinesiske fastland eller de åbenlyse sociale problemer uden for velhaverkvartererne. Hong Kong har altid været kendt for sine indbyggeres pragmatisme og villighed til at sætte profit over politik. Byen er hvert år med helt i top over de bedste steder i verden at drive forretning.

Men der er sket noget siden mit universitetsophold.

Udholdenhedstest i gaderne

Hong Kongs barrikaderede gader er beviset. Hvad der begyndte som en undervisningsstrejke blandt studerende er i dag en udholdenhedstest med tusindvis af demonstranter på den ene side og den politiske ledelse på den anden. Demonstranterne kræver regeringschefens afgang og retten til selv at vælge den næste af slagsen ved et demokratisk valg. Protesterne får opbakning fra mange sider. Men størstedelen af demonstranterne er unge.

17-årige Joshua Wong er et godt eksempel. Med sin spinkle statur og løsthængende T-shirt ser han ikke ud af meget. Han er hverken gammel nok til at bestille en øl på en bar eller til at stemme. Til gengæld har han noget på hjerte. Ordene flyver ud af ham.

Joshua Wong er medstifter af studentergruppen Scholarism og har i et par år været en af de mest markante personligheder i den ungdomsbevægelse, der i disse dage er drivkraften bag begivenhederne i Hong Kong. Han er vokset op som en del af byens middelklasse og dukkede første gang op i rollen som politisk aktivist for to år siden. Dengang lagde Hong Kongs regering op til en uddannelsesreform, der af mange blev set som et forsøg på at indføre kinesisk propaganda i skolebøgerne.

Scholarism iværksatte en kampagne, hvor flere end 100.000 borgere deltog. Lovforslaget blev efterfølgende droppet. En af Joshua Wongs forcer er hans evne til at gøre politik forståeligt for enhver.

Beijing forsøger at øge sin indflydelse

Kinas Kommunistparti besluttede i august, at Hong Kongs indbyggere kun får mulighed for at stemme på forhåndsgodkendte kandidater til posten som byens regeringschef. Men er der så tale om et frit valg, spurgte Joshua Wong og sammenlignede det med at vælge mellem to restauranter med det samme på menukortet.

En meningsmåling fra sidste uge viser, at 75 procent i alderen 15 til 24 år er imod Beijings beslutning om først at godkende kandidaterne til byens politiske toppost. I aldersgruppen 40-59 år er 45 procent imod. Tallene er sigende for den generationskløft, der er ved at opstå i Hong Kong.

Intet sted på kloden har været bedre til at udnytte Kinas mangeårige økonomiske fremgang end Hong Kong. Men byens yngre borgere står i en anden situation, end deres forældre gjorde. Kinas vækst er faldende, konkurrencen er stigende, og hjemme i Hong Kong har boligpriserne mange steder nået et niveau uden for almindelige lønmodtageres rækkevidde. Det bliver ikke bedre af, at velhavende kinesere søger mod Hong Kong i jagten på bedre uddannelse til deres børn og bedre sundhedsløsninger. Tilflyttere fra det kinesiske fastland bliver ofte set som en byrde for byens offentlige institutioner og budgetter. Så når Hong Kongs ungdom går – eller sidder – på gaderne, skal det ses i lyset af den udvikling. Demonstrationerne er et opråb til byens politiske ledelse og styret i Beijing. Et krav om demokratiske reformer og medbestemmelse fra en generation der har mindre at tabe og mere at vinde end deres ældre medborgere.