Honduras erklærer undtagelsestilstand for at stoppe bander

Det centralamerikanske land har længe været præget af fattigdom, bander og vold som følge af narkohandel.

Undtagelsestilstanden i Honduras betyder mere politi i gaderne. Landets præsident har erklæret krig mod banderne. Orlando Sierra/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet har øget deres tilstedeværelse i gaderne i det centralamerikanske land Honduras fredag.

Det sker, efter præsidenten Xiomara Castro har erklæret undtagelsesafstand for at slå ned på den stigende bandekriminalitet i landet.

Det lille land har længe været præget af fattigdom, bander og vold som følge af narkohandel. Bander har på det seneste afpresset lokale erhvervsdrivende.

»For at styrke indsatsen med at genopbygge lovløse områder i nabolagene, i landsbyerne og i forskellige departementer erklærer jeg undtagelsestilstand,« sagde Castro torsdag.

En fotograf fra nyhedsbureauet AFP melder om øget tilstedeværelse af specialstyrker og andre politienheder i hovedstaden Tegucigalpa.

En talsmand fra politiet oplyser, at den første anholdelse blev foretaget fredag. Her blev fire mistænkte bandemedlemmer tilbageholdt af politiet.

Præsidentens beslutning om at indføre undtagelsestilstand kommer, blot få dage efter at bus- og taxachauffører protesterede på gaderne i hovedstaden. De mener, at regeringen bør stoppe bandernes afpresning af chaufførerne.

Castro, der er landets første kvindelige præsident, har siddet på magten siden januar.

Hun har erklæret »krig mod afpresning, ligesom vi har erklæret krig mod korruption, straffrihed, og narkohandel«.

Ligeledes har Castro opfordret politiet til at genskabe offentlige arealer, som eller har været kontrolleret af den organiserede kriminalitet og banderne.

Landets politichef, Gustavo Sanchez, har udtalt, at han vil dedikere flere penge og mindst 20.000 politimænd til kampen for at bekæmpe banderne.

/ritzau/AFP