Homoseksuelle kan få livstid i Uganda

Parlamentet i Uganda har vedtaget en lov, der kan sende homoseksuelle i fængsel for livet. Men dansk bistand til Uganda opretholdes – i hvert fald indtil videre.

Aktivisten Clair Byarugaba talte med journalister i Kampala fredag i anledning af, at Ugangdas parlament har vedtaget en anti-homoseksuel lov, der kan give homoseksuelle borgere livstid. Den afrikanske Nobelpristager og ærkebiskop, Desmond Tutu kaldte vedtagelsen en ny form for apartheid. Foto:Isaac Kasamani/AFP Fold sammen
Læs mere

Bøsser og lesbiske skal fremover kunne spærres inde resten af livet. Samtidig skal det være strafbart ikke at anmelde homoseksuelle aktiviteter til politiet.

Det er indholdet af en lov, som parlamentet i det østafrikanske land Uganda vedtog i går efter års forarbejde og trods donorlandenes advarsler.

»Dette er en sejr for Uganda. jeg er glad for, at parlamentet har stemt mod ondskaben,« siger den ugandiske parlamentariker bag loven, David Bahati, til det franske nyhedsbureau AFP.

Parlamentet i Uganda har siden 2009 diskuteret, om der skulle indføres dødsstraf for homoseksualitet, men den paragraf er dog sløjfet og erstattet med fængsel op til livstid.

Protester fra donorlande

Flere donorlande har truet med at skære i bistanden, hvis Uganda vedtager homo-loven, og Storbritannien gjorde allerede sidste år alvor af truslen og indefrøs knap halvdelen af landets bistand til Uganda. Selv USAs præsident, Barack Obama, har været ude med riven og betegnet loven som »modbydelig«.

Danmarks udviklingsminister indtil for nylig, den radikale Christian Friis Bach, fastholdt dog hele tiden, at Danmark ikke skal true med at forsvinde, men true med at blive – ud fra en betragtning om, at Ugandas homoseksuelle blot får det værre, hvis donorlandene smutter.

Det er også den nyudnævnte udviklingsminister Rasmus Helveg Petersens (R) holdning. I hvert fald indtil videre.

»Jeg forventer, at den ugandiske regering lever op til sine internationale forpligtigelser, herunder princippet om ikke-diskrimination, som også er forankret i den ugandiske forfatning. Jeg hæfter mig ved, at lovforslaget ikke er fremsat af den ugandiske regering, men af et parlamentsmedlem, og at den ugandiske præsident og premierminister har været imod lovforslaget. Præsidenten har mulighed for at sende loven tilbage til parlamentet, og der kan gå lang tid, inden det står klart, om loven vil træde i kraft. Det er derfor for tidligt at vurdere, om sagen bør få konsekvenser for Danmarks udviklingssamarbejde med Uganda,« oplyser udviklingsministeren i en skriftlig kommentar.

Kultur bruges som argument

Imidlertid kan det blive vanskeligt for Danmark at stå fast på, at det er bedre at opretholde udviklingssamarbejdet og støtte de civile organisationer. Ugandas minister for etik og integritet, Simon Lokodo, der er tidligere katolsk præst, har over for den lokale avis The Independent sagt, at han vil forbyde alle frivillige organisationer, der arbejder for de homoseksuelles rettigheder.

»Det er ikke i orden, at donorerne truer os. Vi forsvarer Ugandas kultur, og det er en praksis, som vi ikke kan tolerere,« som ministeren udtrykker det.

Både Venstre og de Konservative har tidligere slået fast, at Danmark bør skære i bistanden, hvis homo-loven vedtages.