Homoseksualtitet er fortsat forbudt i 72 lande - i otte lande kan det medføre dødsstraf

Homoseksualitet er i dag strafbart i 72 lande hovedsageligt fordelt i Afrika, Mellemøsten og det sydlige Asien, og i enkelte lande kan forhold mellem samme køn stadig medføre dødsstraf.

I 72 lande er homoseksualitet stadig strafbart. Her ses et arkivfoto fra Pride paraden i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

84 år efter, homoseksualitet blev afkriminaliseret i Danmark, er der stadig 72 lande, hvor forhold og sex mellem samme køn kan medføre fængselsstraf. Og i otte lande straffes det med døden.

Det viser en årlig rapport fra International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans og Intersex Association ifølge den britiske avis The Guardian.

Det er især lande i Syd- og Østafrika, Mellemøsten og Sydasien, der har forbud mod homoseksualitet, mens lande i Vesteuropa og Amerika er mere tolerante.

I Danmark blev homoseksualitet afkriminaliseret i 1933, og i foregangslande som Frankrig, Belgien, Holland, Brasilien og Argentina var det allerede lovligt et godt stykke tid før år 1900.

Nogle lande har imidlertid fastholdt, at romantiske forhold og sex mellem to personer af samme køn er forbudt og skal straffes hårdt. I Iran, Saudi-Arabien, Yemen og Sudan kan homoseksualitet koste folk livet. Det samme gælder nogle områder af Somalia og Nigeria samt de områder i Syrien og Irak, der kontrolleres af terrororganisationen Islamisk Stat.

Der er i øvrigt en risiko for at blive idømt dødsstraf af sharia-domstole i Pakistan, Afghanistan, Forenede Arabiske Emirater, Qatar og Mauretanien, men der er ikke noget, der tyder på, at det sker, hvis to voksne i privaten i overensstemmelse vælger at være sammen, lyder det i rapporten.

Mens over 120 lande i verden tillader homoseksualitet, er det fortsat sådan, at der ikke er »noget land i verden, hvor LGBT-personer er sikre mod at blive udsat for diskrimination, stigmatisering eller vold«, siger en medforfatter af rapporten, Aengus Carroll, ifølge The Guardian.

Fremskridt i lovgivningsmæssig sammenhæng går langsomt - men det tager endnu længere tid at ændre samfundets holdninger, pointerer han.

Danmark var det første land i verden til at tillade registreret partnerskab, da Folketinget i 1989 vedtog Lov om registreret partnerskab. Siden har der været en debat om, hvorvidt homoseksuelle skulle have lov til at blive viet i kirken, hvilket blev lovligt i 2012.