Homoseksualitet er stadig ulovligt i hvert tredje land i verden

Antallet af lande, der kriminaliserer de homoseksuelle, falder fortsat. Men deres rettigheder anerkendes og beskyttes fortsat kun af knap en fjerdedel af verdens stater.

I maj 2017 blev det gjort lovligt for homoseksuelle par at blive gift i Taiwan. REUTERS/Tyrone Siu Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om der globalt set er lyspunkter for verdens homoseksuelle, ser det fortsat sort ud i rigtigt mange lande. Men hvor sort ser det egentlig ud? I hvor mange af verdens stater er homo­seksualitet stadig forbudt? Hvad tror du?

Det rigtige svar er 72. I 72 af verdens godt 200 lande er det stadig kriminelt for to mennesker af samme køn af have et seksuelt forhold.

Det fremgår af den nye årsrapport fra International Lesbian and Gay Association (ILGA), der understreger, at det særligt er mænd, der rammes af forbudet.

I 45 af de 72 lande er forhold mellem to kvinder dog også forbudt, hedder det i rapporten med titlen State-Sponsored Homophobia.

Det er især regeringerne i Mellemøsten, i det sydlige Asien og i store dele af Afrika, der kriminaliserer kærlighed mellem mennesker af samme køn. I Afrika er det tilfældet i 32 af kontinentets 55 stater, og i Mellemøsten samt Central- og Sydasien skal de homosekuelle være mere end heldige for at finde et sted, hvor de kan leve uden at blive forfulgt.

Det er ikke kun et problem for de individer, det går ud over. Det er også en udfordring for myndighederne i de europæiske lande, der bruger mange ressourcer på at begrænse antallet af flygtninge. Og forfølgelse i hjemlandet på grund af homoseksualitet kan som regel give asyl i de fleste europæiske lande.

Den virkelige test

Den gode nyhed i årsrapporten fra ILGA er, at der år for år bliver færre stater, der kriminaliserer de homoseksuelle. Senest har Belize og Seychellerne – i 2016 – droppet deres lovgivning.

Den internationale sammenslutning af homo­seksuelle noterer sig også, at der stille og roligt kommer flere og flere lande med love, der på forskellig vis anerkender bøsser og lesbiske.

»Den virkelige test, som staterne står over for, er, om disse lov bliver implementeret menings­fuldt,« siger Aengus Carroll, den ene af rapportens forfattere, i en kommentar.

Når alt kommer til alt, er det mindre end 25 procent af verdens stater, der anerkender eller beskytter de homoseksuelle, påpeger Aengus Carroll.

»Det er tankevækkende,« understreger han.

Dødsstraf

I øjeblikket straffer otte af verdens knap 200 FN-lande homoseksualitet med døden. Det er bl.a. Saudi-Arabien, Qatar, Afghanistan, Iran, Sudan og dele af Nigeria.

Dertil kommer fem andre stater, hvor der er mulighed for at straffe homoseksualitet med døden, men hvor det indtil videre ikke er blevet ført ud i livet.

I 14 lande er strafferammen fra 14 års fængsel til fængsel på livstid.

På den positive side noterer rapporten, at retten til homoseksuelle ægteskaber nu gælder i 22 lande. Det er i 13 lande i Europa, men ingen i Central- og Østeuropa. Det er i USA og Canada samt fem lande i Latinamerika. Det er i New Zealand, og det er i Sydafrika – som det eneste land på det afrikanske kontinent.

Yderligere 28 andre lande anerkender en eller anden form for »civilt partnerskab.«

Mister fremdrift

Herhjemme vækker det splittede Europa også opsigt i LGBT Danmark – Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, der er en interesseorganisation med fokus på områderne kønsidentitet og seksuel orientering.

»Vi ser fortsat en markant øst-vest-tendens, hvor det atlantiske Europa er fremme i skoene, mens østlandene halter bagefter,« fastslår Martin Iversen Christensen, der er udenrigs­politisk talsperson for LGBT Danmark.

Så selv om homofobien overordnet og på globalt plan er i modvind, så ser LGBT Danmark samtidig tegn, der foruroliger organisationen. Ifølge LGBT Danmark er det således i disse år blevet muligt for politikerne – også i Vesten – at fremføre »populistiske og traditionalistiske synspunkter rettet imod os og vores rettigheder«.

»Den bølge af fremgang, vi har set gennem de seneste mange år, er ved at miste fremdrift,« konstaterer LGBT Danmark.