Homofobisk og antisemitisk popsanger skal sikre tysk grandprix-sejr

Tysk TV-station vil sende popsangeren Xavier Naidoo til det internationale Melodi Grand Prix i Stockholm. Der er kun et problem: Naidoo er kendt for sine ekstreme udfald mod jøder, bøsser og USA.

Antisemit, højrepopulist og homofob. Og Tysklands repræsentant ved European Song Contest? Foto: EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan en homofobisk konspirationsteoretiker repræsentere Tyskland ved European Song Contest?

Ja, siger den tyske TV-station NDR, der har håndplukket den omstridte popsanger Xavier Naidoo som manden, der skal synge en sejr hjem til Tyskland ved næste års internationale Melodi Grand Prix i Stockholm.

Beslutningen om at sende Naidoo til Stockholm har udløst øjeblikkelig forargelse og ført til krummede tæer i de tyske medier, hvor den populære sanger beskrives som antisemit, højrepopulist og homofob. Ugemagasinet Stern kalder nomineringen af Naidoo for en »fatal fejlafgørelse«, mens Süddeutsche Zeitung omtaler beslutningen som »en dårlig vittighed«.

En gruppe tyske melodigrandprix-fans har startet en online-afstemning, der skal forhindre Xavier Naidoo i at repræsentere Tyskland i Stockholm.

Tyskland besat

Det er Xavier Naidoos udtalelser om Tysklands suverænitet, 9/11-angrebet og pædofili, der gør ham til en af de mere kontroversielle kandidater til at underholde Europa ved den internationale sangkonkurrence.

I 2011 gjorde Naidoo sig upopulær med sætningen »Vi lever stadig i et besat land«. Et populært synspunkt blandt tyske sammensværgelsesteoretikere og højreekstremister, der mener at kunne bevise, at USA siden Anden Verdenskrigs afslutning i al hemmelighed har kontrolleret Tyskland.

Naidoo har siden gjort sig uheldigt bemærket ved at optræde for en gruppe af tyske »rigsborgere«, der netop betragter Tyskland som besat af USA.

Men det er ikke det eneste, der gør Naidoo omstridt. I en duet fra 2012 med rapperen Kool Savas truer Naidoo i utvetydige vendinger med at skære armene og benene af pædofile og sammenligner dem i øvrigt med homoseksuelle mænd.

Naidoo har også angrebet den jødiske Rotchshild-familie for at styre verden.

Gylden hat af sølvpapir

Trods sine sammensværgelsesteorier har sangeren med de indisk-afrikanske rødder siden 90erne været et populært navn på den tyske musikscene. De fleste af hans albumudgivelser, der specialiserer sig i cremet soulpop, er strøget til tops på hitlisterne i Tyskland.

Om Naidoo i sidste ende får lov at deltage, eller om NDR bøjer sig for protesterne vil vise sig. I mellemtiden kan Naidoo trøste sig med en anden sejr. I oktober måned vandt han den satiriske pris »Den gyldne sølvpapirshat«, der uddeles til offentlige personer med særligt bizarre synspunkter.