Hollandsk rapport: Russisk BUK-missil ramte MH17

Det var et russisk missil, der skød et passagerfly ned over Ukraine sidste sommer. Det fastslår en længe ventet rapport fra den hollandske havarikommission. 298 mennesker omkom.

Flyet MH17 blev skudt ned af prorussiske separatister. Det er konklusionen i en ny rapport fra den hollandske havarikommission, skriver avisen de Volkskrant. Fold sammen
Læs mere
Foto: BULENT KILIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stadig flere pile peger mod de pro-russiske separatister i forsøget på at finde de skyldige bag nedskydningen af et passagerfly over Ukraine 17. juli 2014.

En længe ventet rapport fra den hollandske havarikommission fastslår tirsdag, at det var et russisk BUK-missil, der ramte flyet og dræbte de 298 mennesker, der var om bord på flyet.

Passagerflyet fra Malaysia Airlines var på vej fra Amsterdam mod Kuala Lumpur, og langt de fleste af passagerne var hollændere.

De seneste 15 måneder har de hollandske myndigheder efterforsket flyets styrt, og konklusionerne blev offentliggjort på et pressemøde tirsdag.

»Et 9n314m missilhoved detonerede til venstre for cockpittet på flyet. Det er identisk med de missilhoveder, der er installeret i BUKs jord-til-luft missilsystemer,« siger Tibbe Joustra, formand for havarikommissionen på pressemødet.

BUK-missilsystemet blev udviklet i det daværende Sovjetunionen og bliver fortsat benyttet af det russiske militær.1

Rusland har allerede afvist rapportens konklusioner. Allerede inden konklusionerne var blevet offentliggjort ved middagstid tirsdag, såede Kreml tvivl om rapportens troværdighed.

»Det er altid specielt, når mennesker allerede ved, at de ikke er enige med en rapport, inden den er blevet offentliggjort,« lød det sarkastisk fra Joustra som svar på tiltale ved pressemødet.

Som ventet konkluderer havarikommissionen også, at luftrummet over konfliktzonen i Ukraine skulle have været lukket for flytrafik.

Henover sommeren 2014 var konflikten mellem Ukraine og de pro-russiske separatister på sit højeste, og i store dele af det østlige Ukraine fandt der dagligt blodige sammenstød sted mellem de stridende parter. Krigen forbliver til dato uløst.

»Ingen af de involverede parter var opmærksomme på den risiko, den væbnede konflikt på jorden udgjorde,« siger Tibbe Joustra.

Derudover fastslår rapporten også, at de tre personer, der opholdt sig i cockpittet, blev dræbt øjeblikkeligt af missilet.

Efterforskerne anslår, at de fleste passagerer sandsynligvis har mistet bevidstheden kort efter, missilet ramte, men det kan ikke afvises, at nogle af personerne om bord har været ved bevidsthed en kort stund efter missilet ramte.

Som ventet undlader rapporten at placere et endeligt ansvar for, hvem der står bag nedskydningen. En anden rapport, der ventes at blive offentliggjort i 2016, vil i stedet kredse om det spørgsmål.

Mens Kreml i en række meddelelser tirsdag sår tvivl om rapportens validitet, er tonerne anderledes fra USA.

Her bliver rapporten kaldt for »en milepæl« i efterforskningen. Rapporten understøtter, at det var separatister, der stod bag nedskydningen, forlyder det fra Det Hvide Hus, skriver Reuters.