Hollandsk maleri stjålet af nazister sælges på auktion

Kostbart Ochtervelt-maleri, der blev stjålet af nazister og senere fundet i London, skal på auktion.

92-årige Charlotte Bischoff van Heemskerck (tv) sammen med sin datter Rudolphine og værket, som den gamle hollandske mester Jacob Ochtervelt (1624-1682) har lavet.  (Scanpix /AP Photo/Peter Dejong) Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Dejong

Et ægte maleri af den hollandske mester Jacob Ochtervelt er til salg og kan købes den 4. juni i den britiske hovedstad, London.

Her har auktionshuset Sotheby Ochtervelts værk "Oestermaal" til salg. Det betyder "Østers måltidet".

Værket, der menes at have en værdi på den gode side af 12,5 millioner kroner, har haft en omtumlet tilværelse i de sidste 75 år.

Det blev stjålet i Arnhem i Holland i slutningen af Anden Verdenskrig af nazisterne.

Men også maleriers veje er uransagelige, og for tre år siden blev det fundet igen. Nu hang det på borgmesterkontoret i London.

I 2017 blev det returneret til sin oprindelige ejerfamilie i Holland. Så lige nu ejes det af den 97-årige Charlotte Bischoff van Heemskerck, hvis forældre havde maleriet i hjemmet op til Anden Verdenskrig.

Hun fortæller, at hun husker maleriet fra sin barndom.

Det forestiller en ung mand, som tilbyder en elegant ung dame østers.

»At maleriet efter alle disse år blev fundet igen er meget vigtigt for mig og min familie,« siger hun.

I begyndelsen af Anden Verdenskrig gemte hendes far sin kunstsamling i en bank, men denne bank blev senere plyndret af den nazistiske besættelsesmagt i Holland.

Efter krigen dukkede maleriet op i et galleri i Düsseldorf, inden det altså kom til Londons borgmesterkontor via en omvej til USA.

I øvrigt døde maleren Ochtervelt i 1682.

/ritzau/dpa