Hollandsk kirke afværger udvisning: 96 dages konstant gudstjeneste reddede flygtningefamilie

Efter 96 dages konstant gudstjeneste kunne familien Tamrazyan omsider ånde lettet op onsdag. Deres udvisning til Armenien er blevet aflyst, mens de har været i kirke.

21-årige Hayarpi Tamrazyan har opholdt sig i den lille Bethel-kirke i Haag i mere 96 dage for at undgå en udvisning til Armenien. Onsdag blev hendes bønner hørt.  Fold sammen
Læs mere
Foto: EVA PLEVIER

I tre måneder har præster og pastorer prædiket uafbrudt for at beskytte familien Tamrazyan mod en tvangsudvisning.

Onsdag blev deres bønner hørt. Familiens udvisning er aflyst - i hvert fald for nu. Det skriver New York Times.

Ifølge en hollandsk lov må politiet ikke afbryde en gudstjeneste for at foretage en anholdelse - og derfor har Bethel-kirken i Haag holdt konstant gudstjeneste i 96 dage for den armenske familien Tamrazyan, så de ikke kunne blive udvist.

Knapt 1.000 præster har indtaget prædikestolen på skift i gudstjenesten, der har stået på siden slutningen af oktober.

Men da postludiet endelig spillede onsdag, kunne den armenske familie træde ud ad kirkens døre igen uden risiko for at blive anholdt.

Mens gudstjenesten har stået på, er Hollands fire regeringspartier nemlig blevet enige om at undtage 700 familier fra øjeblikkelig udvisning. Og én af de familier var den armenske familien Tamrazyan.

»Det her er bare begyndelsen,« siger Derk Stegeman, som har været en af arrangørerne af den lange gudstjenese, til New York Times:

»Jeg håber, det kan være en ny måde at være kirke på - en ny måde, hvorpå vi kan have indflydelse på samfundet, og en ny måde, hvorpå vi kan forsvare sårbare mennesker,« siger han.

De 700 familier, der i alt nu er blevet undtaget fra en tvangsudvisning, skal nu genbehandle deres sag. Det betyder også, at familien Tamrazyan godt kan blive dømt til udvisning én gang til.

Familien, der består af tre børn - 21-årige Hayarpi, 19-årige Warduhi, 15-årige Seyran - og deres to forældre, ankom til Holland i 2010. De begrundede sig dengang med, at de var flygtet fra politisk forfølgelse i Armenien.

Men i de efterfølgende seks år forsøgte regeringen to gange at udvise dem. Det blev begge gange dog bremset af en appeldomstol, der erklærede, at de havde ret til at blive. Da de blev idømt tvangsudvisning en tredje gang, flygtede de til en lille kirke nord for Haag - og kort efter flyttede de ind i den lille Bethel-kirke, hvor de har opholdt sig siden.

Familiens ældste datter Hayarpi Tamrazyan har på en pressekonference udtalt, at hun og resten af hendes familie var lettede over afgørelsen - men at de ikke kunne slappe helt af endnu. Familien har fået at vide, at deres sag vil blive genoptaget.

»Derfor ved vi ikke officielt om vi får lov til at blive, for sagen er stadig ikke konkluderet,« sagde hun på pressemødet ifølge New York Times.

Pastorer og præster fra hele Europa har rejst til Bethel-kirken for at deltage i gudstjenesten, mens den har stået på, skriver New York Times. Den startede ud i det hemmelige, men afsluttede i en følelsesladet sidste nadver, skriver New York Times. Mens den har stået på har 250.000 mennesker deltaget i en underskriftsindsamling for lovændringer, der skal gøre det sværere at tvangsudvise familier.