Hollands kongelige haster til Østrig

Den hollandske dronning Beatrix’ børn og børnebørn er ankommet til Østrig, hvor den næstældste søn, prins Johan Friso, frygtes hjernedød efter at have været indblandet i en lavineulykke. Han tilstand er fortsat kritisk.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag aften landede et fly med en kongelig familie i St. Gallen i Schweiz. Men det er - modsat oftest når kongelige kommer på besøg - ikke en festlig lejlighed.

Den hollandske kronprins Willem-Alexander, hans kone, Maxima samt lillebror prins Constantjin og hans familie hastede videre til det vestøstrigske skiområde Lech, hvor dronning Beatrix’ mellemste søn og bror til de to prinser, Johan Friso, fredag eftermiddag blev begravet under en lavine. Han ligger på universitetshospitalet i Innsbruck, hvor han blev bragt til, efter at han havde ligget under snemasserne i omkring 15 minutter og var blevet genoplivet, skriver hollandske medier.

Den hollandske regering oplyser i en udtalelse prinsen er »stabil, men hans liv er fortsat i fare«.

Den 44-årige prins Friso har i følge netavisen oe24.at fået kraniebrud og flere traumer. Ubekræftede rapporter går på, at prinsen er hjernedød på grund af iltmangel. Familien er nu på vej til hospitalet.

Johan Friso har været gift med prinsesse Mabel siden 2004, og de to har to børn sammen.

Hvert år tager den hollandske kongefamilie på skiferie i Østrig. Landets premierminister Mark Rutte forsikrer dog ifølge Reuters om, at dronning Beatrix ikke er kommet noget til.

På trods af flere advarsler om lavinefarer i området kørte prinsen off-piste sammen med tre-fire andre, og ifølge oe24.at har skiløberne selv udløst lavinen. Det bekræfter borgmesteren for skiområdet Lech am Aalberg, Ludwig Muxel, over for oe24.at.

Den 30 meter brede og 40 meter lange lavine slæbte Johan Friso omkring 40 meter, inden han blev begravet under snemasserne. Prinsen var dog udstyret med en lavinesøger, så redningsholdet fra Mountain Rescue og frivillige skiskoler hurtigt kunne spore ham og grave ham fri.

I de seneste dage har det sneet kraftigt i de østrigske alper, og faren for laviner er dermed vokset. Borgmesteren for Lech am Arlberg mener, at man har advaret tilstrækkeligt i området.

- Naturligvis. Der var fareniveau 4, hvilket betyder »stor lavinefare«, og hvis en skiløber bevæger sig ud, gør han det på egen risiko og tager selv beslutningen. Men vi er alle i Lech meget bekymrede, og vi håber, at prins Johan Friso hurtigt får det bedre, siger han til OE24.at.

De andre skiløbere, der var med prinsen off-piste skulle være uskadte. Det samme er dronning Beatrix, forsikrer den hollandske premierminister Mark Rutte ifølge Reuters.