Hollande: »Vi vil synge som aldrig før«

Det var en bevæget Francois Hollande, der fredag holdt tale ved mindehøjtideligheden for de dræbte i terrorangrebet i Paris. Præsidenten opfordrede borgerne til ikke at stoppe med at gå til koncerter og sportsbegivenheder.

Præsident Francois Hollande foran Les Invalides-monumentet i Paris. Her holdt han tale for nationen, der sørgede over terrorangrebene to uger tidligere. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE WOJAZER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FRANKRIG: Omkring 1.000 personer deltog fredag middag i en stor mindehøjtidelighed i det centrale Paris til ære for ofrene for terrorangrebene på den franske hovedstad 13. november.

Blandt deltagerne var den franske præsident, Francois Hollande, og overlevende efter angrebene samt ofrenes familier. Mindehøjtideligheden blev holdt i militærkomplekset Invalides i Paris.

Stemningen var højtidelig, ansigterne fastfrosne og stilheden blandt de fremmødte øredøvende, da navnene på de 130 dræbte blev læst op ved ceremoniens åbning.

Seancen blev fulgt af et stykke sørgmodig musik af Bach, inden den franske præsident gik på talerstolen. Flankeret af store, svajende franske flag holdt Hollande en både barsk og rørende tale til det franske folk.

»Fredag den 13. november er den dag, vi aldrig vil glemme,« begyndte en tydeligt bevæget præsident.

Hollande fremhævede de dræbte, hvoraf mange var unge mennesker under 30 år.

»Det var fordi, de repræsenterede selve livet, at de blev dræbt. Fordi de repræsenterede selve Frankrig, at de blev dræbt,« sagde Hollande.

»De var Frankrigs ungdom, ungdommen i et frit folk, der elskede kultur. Terroristerne kunne ikke tolerere musikken. Det er denne glæde, som de ønskede skulle begraves i støjen af deres bomber. Som modsvar på terroren vil vi synge flere sange, gå til flere koncerter, og vi vil fortsætte med at gå på fodboldstadion, fortsætte med at samles,« lød opfordringen til franskmændene.

»Vores forpligtigelse nu er, at de værdier, vi står for, skal leve videre,« fastslog præsidenten afslutningsvist.

Afslutningsvis blev tonerne fra den franske nationalsang, La Marseillaise, spillet, mens Operaakademiet i Paris og den franske hærs kor stemte for og lod deltagerne følge sig i sørgmodig sang, inden mængden blev opløst.

Det franske folk er blevet opfordret til at tage del i mindedagen ved at dekorere deres hjem med de franske tricolor-farver, blå, hvid og rød.