Hollande: Islamisk Stat står bag terrorangrebet

Hollande siger, at Islamisk Stat står bag de voldsomme terrorangreb, der fandt sted i Paris' gader fredag aften og erklærer tre dage med landesorg. I følge Reuters tager Islamisk Stat skylden for angrebene.

IS stod bag angrebene i Paris, siger Frankrigs præsident. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANE DE SAKUTIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en tale til nationen gav Frankrigs præsident Francois Hollande lørdag omkring kl. 10 terrororganisationen Islamisk Stat skylden for de seks terrornedslag, der fandt sted i Paris fredag aften.

Angrebene har indtil videre kostet 127 menneskeliv og yderligere 99 meldes såret efter skyderier og selvmordsbomber.

»Det, der skete i går i Paris og Saint-Denis, er en krigshandling ... en handling, foretaget af terrorgruppe Daesh (IS, red.) imod det, vi er. Et frit land, der taler til hele planeten. En krigshandling, der har været forberedt, planlagt, og med medvirken udefra, som en undersøgelse vil fastslå. En handling af absolut barbarisk karakter,« sagde Hollande.

Otte gerningsmænd har mistet livet, hvoraf syv af dem døde i selvmordsbombe-eksplosioner.

Ifølge Reuters tager Islamisk Stat i en officiel erklæring sen lørdag formiddag skylden for terrorangrebet i Paris. Terrorgruppen siger, at dens krigere med selvmodsbomber og maskingeværer står bag angrebet på forskellige lokaliteter i hjertet af Paris. Angrebene var nøje planlag fremgår det af erklæringen, der på henholdsvis arabisk og fransk tager ansvar for handlingerne.

»Otte brødre, udstyret med bombebælter og rifler, har taget som mål en række steder, minutiøst udvalgt på forhånd, i hjertet af den franske hovedstad ... le Stade de France ... le Bataclan hvor der var samlet hundredevis af afgudsdyrkere til en pervers fest ... og andre mål i det 10., 11. og 18. arrondissement. Alt simultant.«

Erklæringen varsler flere angreb:

»Dette er kun begyndelsen på stormen og en advarsel til dem, der reflekterer og drager erfaringer.«

Flere terroreksperter påpeger, at erklæringen skal tages alvorligt, men at den ikke er et skråsikkert bevis på, at Islamisk Stat er ansvarlig for angrebene.

»Vi kan ikke være sikker på operationelt link til IS, indtil de giver unik information (som eksempelvis navne) eller mere ideelt billeder af gerningsmand i træningslejre. IS' erklæring må tages seriøst, men der er absolut intet i teksten, som ikke allerede har været gengivet via medier,« skriver den norske terrorekspert Thomas Hegghammer eksempelvis på Twitter.

Under sin tale til nationen erklærede Hollande også tre dage med landesorg i Frankrig.

Samtidig appellerede han til det franske folk om at stå sammen om Frankrig:

»Frankrig er stærk, og selvom hun kan blive såret, rejser hun sig altid. Intet kan slukke hende.«

Der er fortsat ikke nogen officielle meldinger om gerningsmændenes identitet - eller nationalitet. Ifølge franske le Monde oplyser en politikilde, at det ventes at tage en vis tid at identificere gerningsmændene, på grund af ligenes tilstand. Dog siger politikilder ifølge nyhedsbureauet AP, at der er fundet et syrisk pas på en af gerningsmændene.

De fleste gerningsmænd sprængte sig selv i luften ved at aktivere selvmordsbombebælter.