Hollande har godkendt drab på 40 jihadister

I en ny bog afsløres det, at Frankrigs præsident, Fracois Hollande, har beordret mindst 40 drab på terrorister i Syrien, Irak og Mali.

Den franske præsident, Francois Hollande, har ifølge en ny bog godkendt drab på mindst 40 jihadister Fold sammen
Læs mere
Foto: MEHDI FEDOUACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I mindst 40 tilfælde har den franske præsident, Francois Hollande, givet godkendelse til, at specialstyrker udførte tophemmelige »målrettede henrettelser« af terrorister.

Det skriver Jyllands Posten søndag, som citerer den franske avis Le Monde. Afsløringen er kommet frem i en ny bog af journalisten Vincent Nouzille.

Operationerne har fundet sted i Syrien, Irak og Mali og er blevet udført af specialstyrker under den franske sikkerheds- og efterretningstjeneste DGSE.

»Ifølge vores kilder er mindst 40 HVT (High Value Targets) blevet henrettet mellem 2013 og 2016, enten af hæren eller af DGSE, eller endda, endnu mere indirekte, af allierede lande på baggrund af Frankrigs efterrretninger,« skriver Vincent Nouzille i bogen »Fatale Fejl« ifølge Jyllands-Posten.

Operationer i en gråzone

Overfor Le Monde har Francois Hollande tidligere indrømmet, at han har beordret fire af de operationer, men ifølge den nye bog tyder det på, at der er tale om langt flere.

Vincent Nouzille skriver, at nogle af operationerne har været tilladte, mens andre har været i en gråzonen. De tilfælde, som ligger i en gråzone, er dem, hvor Hollande har godkendt likvideringer på landets egne statsborgere.

Ifølge Le Monde er otte franskmænd blevet dræbt i Syrien med hemmelighed godkendelse af Hollande.

Når terroristerne bliver dræbt i sådanne operationer, kommer de aldrig for retten, og derfor gør præsidenten sig til dommer, lyder det fra Christophe Ayad, der er udlandsredaktør på Le Monde.

»Disse personer er forfulgt af det franske retsvæsen for at have deltaget i, inspireret, begået eller finansieret et terrorangreb, så der er et ønske om at få dem udleveret og dømt. I disse tilfælde er det derfor Fracois Hollande, som gør sig til dommer over deres liv eller død,« siger han ifølge Jyllands-Posten.

Der er altså tale om et forsøg på at mindske risikoen for, at militærpersoner bliver indvolveret i straffesager. Og der er flere jurister og dommere bekymrede ifølge bogen, skriver Politiken.

»Det juridiske mål er at fange disse mennesker levende for at kunnes stille dem for retten,« siger eksdommer Juliette Borgne i bogen.