Holland var medansvarlig for dødsfald under voldsom massakre

De hollandske FN-soldater burde have vidst, at situationen i Srebrenica kunne udvikle sig blodigt, da de i 1995 bevogtede den bosniske by. Det har en hollandsk domstol afgjort.

Holland bærer en del af ansvaret for, at flere end 300 bosniakkiske (bosniske muslimer, red.) drenge og mænd blev dræbt under Srebrenicamassakren i Bosnien i 1995. Foto fra massegrav i Pilica. Fold sammen
Læs mere
Foto: ODD ANDERSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

HOLLAND: Holland bærer en del af ansvaret for, at flere end 300 bosniakkiske (bosniske muslimer, red.) drenge og mænd blev dræbt under Srebrenicamassakren i Bosnien i 1995.

Det har en hollandsk domstol ifølge BBC afgjort onsdag i en sag, hvor en gruppe pårørende til nogle af de mere end 7.000 ofre havde anklaget hollandske FN-soldater for ikke at beskytte deres familiemedlemmer godt nok under det, der betegnes som den værste massakre i Europa siden Anden Verdenskrig.

De hollandske FN-soldater i Dutchbat-enheden var i 1995 udstationeret i byen Srebrenica i det østlige Bosnien, tæt på Serbien. I juli samme år trængte de bosnisk-serbiske soldater under ledelse af general Ratko Mladic ind i byen, der ellers var erklæret for sikker zone under FNs beskyttelse.

Her blev de hollandske soldater truet til at samarbejde, og de hjalp blandt andet til med at skille kampdygtige drenge og mænd i alderen 16-65 år fra kvinder, børn og ældre, som blev sendt ud af byen. Drengene og mændene skulle officielt blive tilbage til forhør, i stedet blev de dræbt i tusindtal af de bosniske serbere sammen med mange af de muslimske mænd, der var flygtet fra byen.

Ifølge domstolen burde den hollandske stat have vidst, at bosniakkerne muligvis ville blive dræbt, da de overlod dem til de bosnisk-serbiske soldater.

»Det kan med tilstrækkelig sikkerhed konstateres, at hvis Dutchbat havde ladet dem blive i området, ville disse mænd fortsat være i live. Ved at samarbejde omkring deportationen af mændene agerede Dutchbat ulovligt,« udtaler domstolen.

Den har samtidig afgjort, at den hollandske stat må acceptere en vis grad af ansvaret for det, der skete, og betale økonomisk kompensation til familierne til 300 ofre. Dermed afgjorde retten også, at Holland ikke er ansvarlig for den grusomme skæbne, som de resterende ofre led. Det skyldes, at mange af drengene og mændene ikke var flygtet til FNs sikre område, men i stedet blev fundet i skovene i nærheden af Srebrenica og efterfølgende dræbt.

Afgørelsen blev modtaget med en blanding af lettelse og vantro hos de efterladte.

»I dag har vi opnået stor retfærdighed for en gruppe, og det er godt. Men hvordan skal man forklare en mor, at hollænderne er ansvarlige for hendes ene søns død, fordi han stod på den ene side af hegnet, men ikke for ham, der stod på den anden side?« spørger en af de fremmødte efterladte.

Srebrenicamassakren regnes ifølge folkedrab.dk for at være den værste enkeltstående forbrydelse begået under borgerkrigen i Bosnien, som varede fra 1992 til 1995, og som kostede omkring 100.000 mennesker livet. Den er samtidig blevet symbol på krigens grusomheder på samme måde, som Auschwitz blev det i forbindelse med Anden Verdenskrig.

Under krigen i Bosnien blev to millioner mennesker drevet på flugt, og tusindvis af kvinder voldtaget. Der blev etableret adskillige KZ-lejre, som de bosniske muslimer blev indsat i, og den etniske udrensning er siden blevet officielt karakteriseret som folkedrab.