Holland: Tyrkisk udenrigsminister skal blive væk

Hollands regering trækker landingstilladelse for tyrkisk udenrigsministerfly tilbage af sikkerhedsårsager.

Den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEFFI LOOS

Regeringen i Holland har trukket landingstilladelsen for flyet, der skulle fragte Tyrkiets udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, til Rotterdam i Holland, tilbage.

Ministeren ville ellers senere lørdag til Rotterdam til vælgermøde forud for næste måneds folkeafstemning i Tyrkiet om udvidede beføjelser til præsidentembedet.

I forvejen havde myndighederne forbudt ham at deltage i vælgermødet for tyrkiske statsborgere i Rotterdam. Men Cavusoglu havde ladet forstå, at han alligevel ville komme.

Hollands regering siger, at ministerflyet ikke har tilladelse til at lande på grund af hensyn til sikkerhed og den offentlige orden.

Den hollandske beslutning havde ikke været kendt ret længe, før nyhedsbureauet Reuters kunne citere Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, for at sige, at hollænderne er "nazilevninger, fascister".

Tidligere lørdag sagde Mevlet i et interview med CNN Türk:

»Jeg rejser til Rotterdam i dag. Vi vil indføre tunge sanktioner mod Holland, hvis besøget blokeres.«

Denne trussel har imidlertid også været med til at få hollænderne til at sige stop.

»De tyrkiske myndigheder har offentligt truet med sanktioner. Det gør det umuligt at nå frem til en fornuftig løsning,« hedder det ifølge AFP i erklæringen fra Hollands regering.

Mark Rutte, Hollands premierminister, skriver på Facebook, at Tyrkiet havde besværliggjort forhandlinger om situationen og muligheden for, at ministeren kunne komme til Holland, ved at opfordre til en stor offentlig demonstration.

Holland holder parlamentsvalg onsdag, og her er et af de store emner i valgkampen indvandring.

Udenrigsministeren var forleden i Hamburg i Tyskland for at tale til tyrkere forud for folkeafstemningen 16. april.

Vælgermødet for tyrkiske statsborgere med bopæl i Tyskland fandt sted på det tyrkiske generalkonsulat.

I øvrigt har flere europæiske byer forbudt planlagte vælgermøder i forbindelse med folkeafstemningen. Fire politiske møder i Østrig og et i Schweiz er blevet forbudt, skriver Reuters.

/ritzau/Reuters