Holland forbyder rockerklubben Bandidos

En hollandsk domstol har afgjort, at rockerklubben Bandidos er ulovlig. Dommen falder, efter der i Danmark har været stor debat om muligheden for at forbyde bander.

Bandodis er blevet forbudt i Holland. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De hollandske afdelinger af rockerklubben Bandidos er blevet ulovlige. Det afgjorde en hollandsk domstol onsdag, skriver Ekstra Bladet.

Afgørelsen faldt under en civil retssag i byretten i Utrecht, og i en pressemeddelelse fra de hollandske myndigheder står det på engelsk, at forbuddet »stopper alle rockerklubbens aktiviteter i Holland«.

Bandidos kom til Holland i marts 2014, hvor de etablerede sig i byerne Sittard, Alkmaar og Utrecht. Efter kort tid blev medlemmer af klubben genstand for politiets efterforskning, fordi de lavede »alvorlig forstyrrelse af den offentlige orden«, står der i meddelelsen.

I afgørelsen fra byretten lægges der vægt på, at klubben har en permanent lovløs kultur både i ord og handling. Der henvises bl.a. til, at klubbens manifest om at være en såkaldt »1% motorcykelklub«. En ordlyd, der ofte bruges om kriminelle motorcykelklubber.

Der henvises også til, at medlemmer i fængsel bliver støttet økonomisk, ligesom vold bliver belønnet med et »forvent ingen barmhjertighed«-mærke. Dertil at medlemmer pålægges at være tavse over for myndighederne, mens vidner i retssager trues.

Foruden Bandidos vil de hollandske myndigheder forsøge at forbyde motorcykelklubben Satudarah, der ligesom Bandidos også har afdelinger i Danmark. Det ventes, at der falder afgørelse i sagen mod denne gruppe i første halvår af 2018.

Ifølge Ekstra Bladet har Bandidos anket dommen til en højere retsinstans:

»Vi har fulgt retssagen på sidelinien. Og her afventer vi næste skridt i sagen. Mig bekendt er den afgørelse anket,« siger den danske Bandidos-talsmand, Kent 'Kemo' Sørensen, som udtaler sig på vegne af Bandidos' Europa-præsident, danskeren Michael 'Kokken' Rosenvold.

Herhjemme har der det seneste halvår været stort fokus på muligheden for at forbyde rocker/bande-grupperinger. I november gav Rigsadvokaten grønt lys til, at der kan føres en sag ved de danske domstole om et forbud mod banden Loyal to Familia.