Holger K. freder Kina-politikken

Inden SF kom i regering, var Holger K. Nielsen skeptisk over for Danmarks aftale med Kina om Tibet. Nu er han udenrigsminister og »godt tilfreds«.

»Jo, vi har et godt forhold til Kina, og det skal vi også have. For Kina er en vigtig international spiller,« siger Holger K. Nielsen. Foto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenrigsministre forgår – Kina-politikken består.

I hvert fald har den nyudnævnte udenrigsminister, Holger K. Nielsen (SF), ingen planer om at revidere Danmarks politik over for Kina. Heller ikke selv om han som SFs udenrigsordfører i årene under VK-regeringen var skeptisk over for, at regeringen og et bredt flertal i Folketinget over for det kinesiske styre bekræftede, at Danmark »er imod Tibets uafhængighed«.»Den ligger, hvor den ligger, og det er jeg godt tilfreds med,« siger Holger K. Nielsen med henvisning til den diplomatiske erklæring – en såkaldt verbalnote – fra december 2009. Den kom efter, at Kina i et halvt år havde straffet Danmark, fordi daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde taget imod Tibets leder, Dalai Lama.Selv om SF var medunderskriver på verbalnoten, luftede Holger K. Nielsen efterfølgende sin skepsis.

»Det er ikke en formulering, som jeg bryder mig om,« sagde han dengang til Politiken: »Man kan altid diskutere specifikke formuleringer, men jeg mener, at vi løb en åben dør ind med verbalnoten. For der har jo aldrig været tvivl om den danske ét-Kina-politik,« siger Holger K. Nielsen i dag med henvisning til, at Danmark kun anerkender Kina – ikke Taiwan – og at Danmark anerkender Kinas ret til Tibet.

»Og hvis der ellers var tvivl om et-Kina-politikken, blev den ryddet af vejen med verbalnoten,« fastslår Holger K. Nielsen. Han erklærer sig samtidig enig med Kinas ambassadør i Danmark, Liu Biwei, som betegner Danmark som en særligt tæt partner.

»Jo, vi har et godt forhold til Kina, og det skal vi også have. For Kina er en vigtig international spiller,« siger Holger K. Nielsen, der dog ikke – ligesom ambassadøren – vil beskrive det dansk-kinesiske forhold som uden knaster.

»Vi ser ikke ens på menneskerettighederne, men det er rigtigt, at det ikke blokerer for samarbejdet, og det skal det heller ikke. Konflikter skal kunne tackles gennem dialog.«

Drager parallel til Anden Verdenskrig

Dansk Folkeparti og Enhedslisten stemte som de eneste imod verbalnoten i 2009. Ifølge udenrigsordfører Søren Espersen (DF) er det »flovt«, når Danmark bakker op om Kinas Tibet-politik, mens den kinesiske ambassadør roser det »gnidningsløse« forhold til Danmark.

Han drager en historisk parallel til tiden under Anden Verdenskrig, hvor et flertal i Folketinget forhandlede og samarbejdede med den tyske besættelsesmagt: »Uden sammenligning i øvrigt, så fik vi også masser af ros af Nazityskland under de første tre år af Besættelsen, fordi vi gjorde præcis, som Nazityskland gerne ville have. At få ros af et kommunistisk diktatur er nærmest en fornærmelse mod Danmark. Vi har et fortrinligt samarbejde med Kina af den ene grund, at vi gør, som de siger, og det mener jeg er en pinlig forestilling,« siger Søren Espersen, der mener, at Danmark tækkes Kina for ikke at blive lagt på økonomisk og handelsmæssig glatis.

Enhedslisten er enig.

»Og det er meget skuffende. Der går alt for ofte business i den, og det havde jeg ikke forventet af Holger K. Nielsen. Vi skal have en udenrigsminister, som tør kritiserer forholdene i Tibet, ellers er der ikke meget ved at have fået en ny regering,« siger udenrigsordfører Christian Juhl (EL).