Hør, lad os dog dele Ukraine!

Putin lagde i 2008 op til, at Polen og Rusland hver indlemmede en del af Ukraine, som ifølge Putin ikke var et rigtigt land. Det har den tidligere polske udenrigsminister Sikorski afsløret i et interview. Tidligere georgisk præsident bekræfter.

Vladimir Putin og Donald Tusk. Fold sammen
Læs mere
Foto: WOJTEK RADWANSKI

Ruslands præsident, Vladimir Putin, tilbød i 2008 Polen, at de to lande kunne dele Ukraine:

Polen kunne få det vestlige Ukraine med byen Lviv, som ifølge Putin jo faktisk var en polsk by. Rusland kunne så snuppe den østlige del med blandt andet Krim og Donbass.

Det kan lyde som en fuldstændig surrea­listisk konspirationsteori, som resultat af en alt for livlig fantasi.

Det er det ikke. Kilden er Radoslaw Sikor­ski, Polens højt respekterede udenrigsminister gennem syv år. Sikorski gik af i sidste måned for at blive parlamentsformand, og nu har han i et interview med det amerikanske webmedie Politico fortalt historien om, hvad Putin sagde til den daværende polske regeringschef i 2008.

»Det var noget af det første, Putin sagde til min premierminister, Donald Tusk, da han besøgte Moskva. Han fortsatte med at sige, at Ukraine var et kunstigt land, og at Lviv er en polsk by, og hvorfor ordner vi det ikke i fællesskab. Heldigvis svarede Tusk ikke. Han vidste, at samtalen blev båndet,« siger Sikorski ifølge Politico.

»Vi erfarede, at Rusland regnede på, hvilke (ukrainske) provinser det ville kunne betale sig at snuppe,« er Sikorski citeret for.

Saporosje, Dnepropetrovsk og Odessa ville man gerne have fingre i, mens det ikke ville kunne betale sig at indlemme Donbass.

En overfortolkning

I løbet af mandag og tirsdag har Sikorski halet lidt i land. Han huskede galt, for mødet mellem Tusk og Putin fandt ikke sted i Moskva, men i Bukarest, i forbindelse med det berømte NATO-topmøde i 2008, da Ukraine og Georgien alligevel ikke blev tilbudt medlemskab.

Og Sikorski havde ikke selv hørt Putins ord; han havde fået dem gengivet af Tusk.

Men i øvrigt stod han ved sine udtalelser.

»Ordet »forslag« er en overfortolkning. Der faldt nogle ord, som dengang kunne tages som en historisk hentydning eller som en ond spøg,« præciserede Sikorski tirsdag i et nyt interview på avisen Gazeta Wyborczas website.

»I øvrigt har Putin talt på samme måde til mange andre ledere i Europa og verden, for eksempel da han sagde til daværende kommissionsformand Barroso, at han ville kunne være i Kiev på to uger.«

Lad os dele Ukraine

Men kom Putin med et forslag, eller sagde han bare nogle forblommede ord, som dog ikke kunne misforstås? Tvivlen kom et døgns tid Sikorski til skade, og han nåede at blive fremstillet som en idiot i vestlige medier – indtil den polske TV-station tvn24 kom med nye oplysninger.

TV-stationen offentliggjorde et hidtil upåagtet udsnit af et interview, den optog 2. oktober med den tidligere georgiske præsident Mikhail Saakasjvili.

I interviewet mindedes Saakasjvili noget, som den polske premierminister Tusk havde fortalt ham om et møde med Putin.

»Han (Putin, red.) havde sagt: »Hør engang, lad os dele Ukraine«. Han sagde det også til andre politiske ledere,« fortalte Saakasjvili i interviewet, som altså blev foretaget flere uger før Sikorskis famøse udtalelser.

Saakasjvili havde også selv et møde med Putin.

»Han sagde, at Ukraine ikke var et land, det var et territorium. På det næste møde fortalte han mig, at Krim var russisk jord. Derefter sagde han, at han var meget utilfreds med Moldova, og at man måtte gøre noget ved Moldova. Han fortalte mig også, at NATO ikke ville være i stand til at forsvare de baltiske lande.«

Putin havde sagt det samme til Tusk.

»Tusk fortalte mig om det. Han mente, at Putin spøgte,« sagde Saakasjvili i TV-interviewet.

Ifølge Saakasjvili fik også Ungarn og Rumænien et tilbud fra Putin om at være med til at lemlæste Ukraine.

Selvmordsangreb og skandale

Man kan undre sig over timingen i Sikorskis udtalelser og formålet med dem. Vil han lægge pres på sin efterfølger? Vil han lægge pres på Donald Tusk, EUs nye rådsformand? Eller er Sikorski simpelthen et menneske, som frigjort fra ministeransvaret ønsker at advare os alle sammen?

Interviewet har i hvert fald vakt skandale i Warszawa, hvor formandsstolen allerede vakler under Sikorski. For som parlamentsformand er han den næsthøjest rangerende polak, lige efter præsidenten, og hans udtalelser gør på ingen måde Polens forhold til Rusland bedre, endsige bidrager til at løse Ukraine-krisen.

Sikorski »har begået et selvmordsangreb på det polske diplomati«, skriver avisen Rzecz­pospolitas udenrigsredaktør, Jerzy Haszczynski, som anklager den forhenværende udenrigsminister for hykleri; en anklage som også rammer Donald Tusk.

»Nu kommer det frem, at han længe har vidst, hvilken aggressiv stat Rusland er. Alligevel har han i næsten hele sin ministertid ført en politik sammen med Tusk, hvori Rusland indgik som et civiliseret land, som en forudsigelig og normal partner.«

Jamen, vi kunne næsten ikke tro det, lyder Sikorskis svar i dag til Gazeta Wyborcza.

»Den gang, i 2008, lød det surrealistisk,« siger han her.

Læs mere: Førende Rusland-kritiker ryger ud i polsk regeringskabale

Først efterhånden forstod man alvoren i Putins udtalelser. Men man fik en advarsel allerede på NATO-topmødet i Bukarest i april 2008, hvor Putin på et lukket møde kaldte Ukraine for »et kunstigt land«.

»(Putins) hentydninger fik først betydning senere, efter NATO-topmødet, efter krigen i Georgien (også i 2008, red.) og annek­teringen af Krim,« siger Sikorski.

Hør godt efter

Og sådan kan man altid blive klogere. Putins udtalelser på Bukarest-topmødet slap faktisk ud til verden allerede i 2008 – takket være russiske Kommersant, som dengang endnu var en fri og uafhængig avis.

»Du må forstå, George,« havde Putin sagt, henvendt til den amerikanske præsident George Bush, »at Ukraine ikke er et land! Hvad er Ukraine? En del af dets territorium er Østeuropa, og en anden del, en betydelig del, har det fået af os!«

Kommersant skrev også, at Putin »i umisforståelige vendinger lod forstå, at hvis Ukraine en dag blev optaget i NATO, ville landet ophøre med at eksistere.«

Kommersants artikel vakte dengang ikke større opsigt. Nu har flere medier, heriblandt Rzeczpospolita, googlet den frem og mindet os om den, og mindet os om, at det er klogt at høre efter, når Putin taler: Det kan lyde surrealistisk, men han mener hvert et ord.