»Hør, han er stadig i live. Han gisper«: Ny video viser angiveligt ukrainske soldater dræbe russiske soldater

En voldsom video er dukket op på det sociale medie Telegram. Videoen viser drabet på tilfangetagne soldater. Optagelserne har vakt opsigt, da det angiveligt er ukrainske soldater, der ses dræbe russiske krigsfanger.

En ny video viser angiveligt såret russisk soldat blive skudt af mand i ukrainsk uniform. Billede her har ikke noget med videoen at gøre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Roman Pilipey/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske har efter en redaktionel vurdering valgt, at vi ikke viser den voldsomme video, der er omtalt i artiklen. Vi viser i stedet enkelte fotos fra den. Vi advarer om voldsomme billeder.

En video delt på det sociale medie Telegram 4. april har vakt opsigt, da den adskiller sig fra tidligere optagelser fra krigen i Ukraine.

I videoen ses en gruppe angiveligt ukrainske soldater dræbe tilfangetagne russiske soldater.

Drabene skulle være sket i byen Dmytrivka, der er placeret knap ti km fra Butja, hvor hundredvis af lig de seneste dage har givet anledning til beskyldninger om, at russiske tropper har dræbt civile.

Videoen er det seneste døgn blevet delt og omtalt i flere internationale medier. Ifølge The New York Times er indholdet i videoen blevet verificeret. En verificering, som Berlingske ikke selv har haft mulighed for at udføre.

Udklip fra en video, der blev lagt online 4. april  og bekræftet af The New York Times, ser ud til at vise en gruppe ukrainske soldater, der dræber tilfangetagne russiske tropper uden for en landsby vest for Kyiv. Fold sammen
Læs mere

»Hør, han er stadig i live. Han gisper,« kan en soldat høres sige i videoen, mens en formodet russisk soldat ligger på jorden med en jakke trukket over hovedet.

Der kan ses store mængder blod tæt på manden, men han bevæger sig stadig. Det ser ud som om, at han gisper efter vejret.

Dernæst skyder en soldat manden to gange. Da manden på jorden bliver ved med at bevæge sig, skyder soldaten ham igen. Manden bevæger sig derefter ikke.

Optagelserne viser yderligere tre tilsyneladende russiske soldater. Mindst en af dem er bagbundet, og ingen bevæger sig. Flere af dem mangler sko, hjelme og jakker. Der kan ses blodpletter nær hver soldats hoved. Ifølge The New York Times er de ikke i live, men er blevet dræbt af de ukrainske soldater i videoen.

Længere oppe ad vejen kan et russisk infanterikampkøretøj ses, som soldaterne i ukrainske uniformer ser ud til at have erobret.

Udklip fra en video, der blev lagt online 4. april og bekræftet af The New York Times. Her ses en angiveligt russisk soldat, der er blevet bagbundet. Fold sammen
Læs mere

Andre optagelser fra området viser også flere ødelagte militærkøretøjer og beskriver episoden i videoen som et bagholdsangreb på en russisk kolonne.

Oz Katerji, en freelancejournalist til stede i Ukraine, skriver på Twitter, at han kom forbi området 2. april.

»Soldater på stedet fortalte os, at bagholdet havde fundet sted for 48 timer siden. Et af køretøjerne ulmede stadig efter to dage med regn. Soldaterne sagde, at de havde fjernet otte russiske lig fra slagmarken i går,« skriver han på Twitter, hvor han deler flere videoer og billeder af de ødelagte militærkøretøjer.

Kolonnen var angiveligt på tilbagetrækning, da Rusland valgte at trække deres styrker fra flere små byer tæt på Kyiv for i stedet at centrere deres angreb i det østlige Ukraine.

Krigsforbrydelser

Ukraine har gentagne gange beskyldt Rusland for at begå krigsforbrydelser i Ukraine, men hvis ukrainske soldater har dræbt russiske soldater, vil det også kunne rejse tvivl om de ukrainske styrker.

At skyde en såret krigsfange er et brud på Genève-konventionerne, der beskriver krigens love.

I den kontekst gør det ingen forskel, at der er tale om soldater, forklarer militærforsker fra Forsvarsakademiet Kenneth Øhlenschlæger Buhl.

»Russiske soldater, der har overgivet sig, er krigsfanger. Krigsfanger er beskyttede personer, og de skal behandles humant. De må blandt andet ikke udsættes for tortur, ligesom de naturligvis heller ikke må slås ihjel.«

Det er ikke første gang, at ukrainske styrker er blevet beskyldt for at begå krigsforbrydelser.

I sidste måned blev en video delt, der angiveligt viser tilfangetagede russiske soldater, der er blevet skudt i benene og tortureret i byen Malaya Rohan nær Kharkiv. Optagelserne er ikke blevet verificeret.

Det er også ved at blive undersøgt, om russiske krigsfanger i Malaya Rohan bevidst er blevet henrettet.

Oleksij Arestovytj, der er rådgiver for den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har offentligt taget afstand fra de påståede ukrainske forbrydelser i Malaya Rohan:

»Hvis dette viser sig at være rigtigt, er dette absolut uacceptabel adfærd.«

Videoen fik den ukrainske regering til at iværksætte en undersøgelse af hændelsen.

Den Internationale Strafferetsdomstol, ICC, og organisationer som Amnesty International og Human Rights Watch har tidligere understreget, at mulige krigsforbrydelser begået af væbnede styrker fra både Rusland og Ukraine vil blive undersøgt.

Frivillig legion

Det ukrainske forsvarsministerium har på Twitter omtalt ødelæggelsen af ​​den russiske kolonne, som de kalder »smukt« udført arbejde af de ukrainske styrker.

»Det er ikke engang mennesker,« siger en ukrainsk soldat ifølge The New York Times i en video som ministeriet har delt.

Ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian er de ukrainske soldater, der er beskyldt for at stå bag drabene, en del af en legion primært bestående af georgiske frivillige, der blev dannet for at kæmpe på vegne af Ukraine i 2014.